Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Halepová to konečně dokázala a na čtvrtý pokus zvítězila v grandslamovém finále

Simona Halepová konečně prolomila sérii finálových nezdarů a na čtvrtý pokus zvládla tíhu souboje o grandslamový titul. Ve finále French Open, které hrála už potřetí v kariéře, dokázala porazit Američanku Sloane Stephensovou 2:1 na sety. Rumunka přitom nevstoupila do utkání ideálně. První set ztratila 3:6, pak ale přišel velký obrat. Ve druhém setu zvítězila Halepová 6:4 a rozhodující sada už byla jasnou záležitostí, když rumunská světová jednička zvítězila 6:1.

Simona Halepová se raduje ze svého prvního grandslamového titulu
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

"Je úžasné, co se mi povedlo. Nemůžu tomu uvěřit. Jsem ráda, že se mi to povedlo právě na Roland Garros. Je to moje oblíbené místo," řekla na kurtu. V Paříži uspěla deset let po svém triumfu mezi juniorkami a jako šestá následně vyhrála i mezi ženami. V minulosti se to povedlo mimo jiné Haně Mandlíkové.

Halepová je 40 let po Virginii Ruziciové druhou rumunskou vítězkou Roland Garros. "Je skvělé, že to vyšlo zrovna teď. Jsem přešťastná a doufám, že si tady ještě někdy zahraju zase finále, protože tohle je prostě můj oblíbený turnaj."

V prvním setu vydržela Stephensová za základní čárou trpělivě sbírat údery Halepové a ve vhodném okamžiku přitlačila. Díky rychlému rovnému forhendu i dobrým returnům získala brejk na 3:1 a při svém podání byla nezdolná. Za stavu 5:3 odvrátila brejkbol a při setbolu donutila Rumunku poslat míček do autu.

Ještě na začátku druhého setu se Američanka dál pohybovala ladně, ekonomicky a dobře četla hru. Zdálo se, že Halepová nemá soupeřku jak vyvést z rytmu. Stephensová získala brejk, vedla 2:1, ale pak se začala karta obracet.

"Řekla jsem si, že musím na všechno zapomenout a jít do toho. Nechtěla jsem opakovat loňský rok," řekla Halepová. Loni ztratila finále s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, i když získala první set a ve druhém měla brejk. Proti Stephensové otočila na 4:2, postupně ji čím dál víc unavovala a druhý setu vyhrála 6:4.

Halepová dál posílala jeden úder za druhým k základní čáře a diktovala tempo výměn. Lítala po dvorci, chytila téměř všechno a po doběhnutém kraťasu vedla ve třetí sadě už 4:0. Soustředěná Rumunka už si nenechala pohár Suzanne Lenglenové uniknout. V posledním gamu dokonce napálila své první eso a po dvou hodinách a třech minutách využila hned první mečbol.

Stephensová prohrála finálový zápas poprvé v kariéře a po loňské výhře na US Open si musí na další grandslamovou trofej počkat.

Francouzi zvítězili ve čtyřhře

Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut vyhráli jako třetí francouzský pár v historii čtyřhru na French Open. Před domácími fanoušky porazili na pařížské antuce druhou nasazenou rakousko-chorvatskou dvojici Oliver Marach, Mate Pavič 6:2, 7:6 a získali třetí společný grandslamový titul.

Herbert s Mahutem zdolali vítěze letošního Australian Open v obou předchozích vzájemných utkáních a ani tentokrát nezaváhali. V dvanáctém gamu druhého setu odvrátili čtyři setboly, vynutili si tie-break a v něm zápas po hodině a 40 minutách ukončili.

O juniorský triumf pro český tenis se v Paříži postaral Ondřej Štyler. Osmnáctiletý hráč uspěl ve finále čtyřhry po boku Japonce Naokiho Tadžimy, pátý nasazený tchajwanský pár Ray Ho, Ceng Čun-sin porazili 6:4, 6:4.

Štyler se v Paříži radoval z juniorského titulu v deblu jako čtvrtý Čech v historii. Před dvěma lety zvítězil Patrik Rikl s Izraelcem Yshaiem Olielem, už 33 let je starý triumf Petra Kordy s Cyrilem Sukem.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Ženy:

Dvouhra - finále:

Halepová (1-Rum.) - Stephensová (10-USA) 3:6, 6:4, 6:1.

Junioři:

Dvouhra - finále:

Ceng Čun-sin (4-Tchaj-wan) - Baez (1-Arg.) 7:6 (7:5), 6:2.  

Čtyřhra - finále:

Štyler, Tadžima (ČR/Jap.) - Ray Ho, Ceng Čun-sin (5-Tchaj-wan) 6:4, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Gauffová (16-USA) - McNallyová (USA) 1:6, 6:3, 7:6 (7:1)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články