Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Finále jedniček v Pekingu. Djokovič vyhrál, trůn však předává Nadalovi

Peking - Novak Djokovič obhájil titul na turnaji v Pekingu, přesto přišel o post světové jedničky. Svého nástupce na trůnu Rafaela Nadala zdolal ve finále 6:3, 6:4. Nadal si zajistil návrat na první místo žebříčku postupem přes Tomáše Berdycha, který semifinálový zápas skrečoval kvůli zranění zad. Dvouhru žen v Pekingu vyhrála Američanka Serena Williamsová.

Nadal s Djokovičem přebírají v Pekingu trofeje
zdroj: AP autor: Andy Wong

Dva nejlepší tenisté současnosti se v sezoně utkali popáté. Djokovič v obou finálových setech prolomil Španělovo podání a po půldruhahodinovém duelu snížil v letošní vzájemné bilanci na 2:3. Djokovič letos vyhrál čtvrtý turnaj, počtvrté triumfoval i v Pekingu. Celkově v kariéře získal již 38. titul.

"Tohle vítězství jsem potřeboval, opravdu moc jsem tady chtěl vzít ten pohár do svých rukou. A porazit Nadala, nejlepšího hráče roku 2013. To pro mě bylo nesmírně důležité," řekl Djokovič. "Dokázal jsem v rozhodujících momentech udržet koncentraci, což se mi (při předchozích prohrách s Nadalem) v Montrealu a na US Open nepodařilo. Ale poučil jsem se z toho," dodal.

Nadal bude od pondělí světovou jedničkou potřetí v kariéře, poprvé se dostal do čela 18. srpna 2008. Letos v únoru se vrátil na kurty po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena, od té doby vyhrál deset turnajů a má bilanci 65 vítězství proti čtyřem porážkám. Na tvrdém povrchu prohrál v této sezoně poprvé. "Dneska byl lepší, nedokázal jsem ho ničím zastavit. Hlavně celý zápas výborně podával, na returnu jsem neměl jedinou šanci," uznal Nadal.

Berdych je v žebříčku šestý

Nejlepší z českých hráčů Tomáš Berdych klesl v žebříčku o jednu příčku na šesté místo a Petře Kvitové patří v ženském žebříčku stále sedmá pozice. Berdycha na šestou příčku odsunul Argentinec Juan Martín Del Potro, který si po triumfu na turnaji v Tokiu polepšil o dvě místa. V pořadí WTA zaznamenala posun Lucie Šafářová a po úspěšných vystoupeních v Pekingu a Tokiu se z 34. příčky dostala na 28. pozici. Předstihla mimo jiné Kláru Zakopalovou a je českou dvojkou.

Djokovič letos vyhrál čtvrtý turnaj. Po letech 2009, 2010 a 2012 počtvrté triumfoval i v Pekingu, kde ještě nikdy neprohrál ani zápas a má bilanci 19:0. Celkově v kariéře získal 38. titul.

Světová jednička Serena Williamsová vyhrála v sezoně desátý turnaj, celkem má na kontě už 56 prvenství. Ve finále zdolala dvakrát 6:2 Srbku Jelenu Jankovičovou, jež v semifinále vyřadila Petru Kvitovou.

Muži: Finále dvouhry: Djokovič - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:4.

Muži: Finále čtyřhry: Mirnyj, Tecau (Běl./Rum.) - Fognini, Seppi (It.) 6:4, 6:2.

Ženy: Finále čtyřhry: Blacková, Mirzaová (8-Zimb./Indie) - Duševinová, Parraová (Rus./Šp.) 6:2, 6:2.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články