Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Federer zbořil v Rotterdamu další milník, je nejstarší světovou jedničkou v historii

O další zápis do tenisových análů se postaral švýcarský fenomén Roger Federer. Po vítězství 2:1 nad Robinem Haasem postoupil do semifinále turnaje v Rotterdamu a v pondělí ve věku 36 let a 6 měsíců opět usedne na světový trůn. V čele vystřídá momentálně zraněného Španěla Rafaela Nadala.

Roger Federer
zdroj: twitter.com/SkySportsNews

Dvacetinásobný grandslamový vítěz přijal v minulém týdnu od pořadatelů turnaje v Rotterdamu divokou kartu s jediným cílem: projít nejméně do semifinále a poskočit na první místo žebříčku.

Po skalpu Haaseho 4:6, 6:1 a 6:1 jej splnil. Až v pondělí ATP zveřejní nový žebříček, zahájí na první pozici rekordní 303. týden. Naposledy vévodil pořadí na konci října 2012, poprvé pak v únoru 2004. "To, čeho jsem dnes dosáhl, je pro mě pravděpodobně to nejdůležitější. V mém věku to znamená o to více tvrdé práce. A o to více vytrvalosti," řekl rodák z Basileje.

Dosud nejstarší jedničkou byl v roce 2003 tehdy třiatřicetiletý Andre Agassi.

Rodák z Basileje letos ještě neprohrál. Na okruhu už má deset vítězných zápasů, včetně Hopman Cupu dokonce čtrnáct. V Rotterdamu může navíc vybojovat už 97. titul ve dvouhře. "Děkuji svému týmu, manželce i dětem - bez vás všech by tohle všechno nebylo možné," dodal Federer, jenž se v sobotním semifinále utká buď s Italem Andreou Seppim, nebo Rusem Daniilem Medveděvem.

Do hry v Nizozemsku už naopak kvůli nemoci nezasáhne Tomáš Berdych. Nadal, který strávil na prvním místě žebříčku 166 týdnů, se stále zotavuje ze zranění kyčle, kvůli němuž vzdal čtvrtfinále Australian Open. Vrátit se chce až v přespříštím týdnu na turnaji v Acapulcu.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1,996.245 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále: Goffin (4-Belg.) - Berdych (6-ČR) bez boje, Federer (1-Švýc.) - Haase (Niz.) 4:6, 6:1, 6:1, Dimitrov (2-Bulh.) - Rubljov (Rus.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články