Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sportovní akce roku, hlásí před finále Kaderka. Mrzí ho absence labilní Vandewegheové

Už pětkrát byl jako prezident Českého tenisového svazu u toho, když české tenistky ovládly Fed Cup, a o víkendu by mohl slavit triumf číslo 6. Ivo Kaderka věří, že tento scénář v pražské O2 areně nastane a že tým kolem kapitána Petra Pály dokáže finále proti oslabenému výběru USA zvládnout. Zároveň však varuje před podceněním Američanek, které dorazí bez největších opor.

Ivo Kaderka
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Kdyby přivezly ty nejblyštivější hvězdy, byla by to velká síla. Serena Williamsová, Sloan Stephensová nebo Madison Keysová patří v žebříčku WTA mezi dvacet nejlepších hráček světa.

Absence zmíněného tria před finále v pražské O2 areně tak do pozice velkých favoritek posunula českou sestavu, ve které sice bude chybět Karolína Plíšková, ale světová sedmička Petra Kvitová ani další důležité postavy výběru kapitána Petra Pály v nominaci na klíčovou bitvu nechybí.

Že by to ale rovnou znamenalo, že Češky mají šesté vítězství za posledních osm let v kapse, to zase ne. Myslí si to alespoň Ivo Kaderka. Prezident Českého svazu tuší, že ani ne tak zvučná jména jako Danielle Collinsová, Sofii Keninová, Alison Riskeová a deblistka s českými kořeny Nicole Melicharová svoji kvalitu mají.

"Ne, že bych se moc radoval. Jejich tým bude kompaktní a dorazí bez nervů. Jsou to drzé, sebevědomé holky od narození a nemají co ztratit. Vnímají, že jsou jakoby trochu podceňované, ale jsou to dobré hráčky. Riskeová měla třeba dva mečboly v zápase s Karolínou Plíškovou, i když je neproměnila. Budou kousat a nebude to lehké," myslí si Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak bude vypadat finále Fed Cupu a kdo je favorit? Odpovídal Ivo Kaderka

"Varuji před tím, aby si fanoušci mysleli, že zápas bude jednoduchý, a říkali, že to nebude takové, jako by tu byla Serena. Zápas bude skvělý a po sportovní stránce to bude určitě nadstandardní tenis," popsal.

Šéfa českého tenisu mrzí, že se do výběru kapitánky Kathy Rinaldiové nevešla Coco Vandewegheová, která podle něj mohla být slabinou USA. Důvodem je bouřlivá atmosféra, která se v O2 areně čeká. "Ta kdyby zažila naši arénu plnou lidí, která párkrát zatleská proti ní, tak to zuřivostí vystřílí do plachty. Její labilita by pro nás byla nejlepší, ale holt tady nebude," posteskl si.

V rámci nominace USA se každopádně začalo spekulovat, zda odřeknutí největších amerických hvězd nesouvisí se sporem, který Kaderka má s šéfem Mezinárodní tenisové federace a Američanem Davidem Haggertym, s nímž měli rozdílné pohledy na vývoj Davis Cupu a podobně je tomu také v případě Fed Cupu.

Kaderka kvůli tomu dostal celou řadu e-mailů, SMS zpráv a mluvil s nespočtem lidí, ale sám věří a doufá, že se nic takového nestalo. "O mně se ví, že jsem jeden z největších kritiků a bojovníků proti Haggertyho nesmyslným a hloupým změnám. Tuto spekulaci proto nechci ani slyšet. Bylo by to za hranou a myslím, že to tak není, pokud se bavíme o sportu," zhodnotil.

Kvitová bude v pořádku. Ukázala to už v roce 2011

Češky, které zatím ve finále v samostatné historii ještě neprohrály, se budou muset obejít bez Plíškové, kvůli které se lehce upravoval povrch, aby vyhovoval jak jí, tak i Kvitové. Její nynější absence tuto výhodu trochu snižuje, avšak kurt v O2 areně by domácímu výběru problémy dělat neměl.

"Jsou to skvělé hráčky a profesionálky, které hrají každý týden na jiném konci světa, kde se povrch liší. Proto jsou takové hvězdy, jelikož se umí přizpůsobit všemu. Já bych si nemyslel, že by to měl být handicap. Hráčky budou skvěle připraveny a jdeme vyhrát," hlásí odhodlaně Kaderka.

Prezident českého svazu nemá strach ani o Kvitovou, která na prvním tréninku kvůli nemoci vydržela pouze 15 minut a poté šla odpočívat. Kaderka naopak vidí spojitost s prvním českým triumfem v samostatné historii v roce 2011 (i s érou Československa má český tým 10 výher).

"Petra je jen nachlazená. A vzpomeňme na rok 2011, kdy přijela z vítězného Turnaje mistryň totálně nachlazená, dokonce více než nyní a vyhrála to. Petra je nadpozemská bojovnice a poradí si," popsal Kaderka.

I z toho důvodu je šéf českého tenisu před víkendovým bojem optimistický. "Vždycky jsem mírný optimista. Teď jsem optimista větší než mírný, protože jsem doma. Máme silný tým, bude nás podporovat aréna, jsme první tým světa," dodal Kaderka.

Potvrdí se jeho slova na hřišti? Víkend odpoví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články