Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozhodnuto. O Pohár Billie Jean Kingové se bude hrát v Glasgow

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, do něhož zasáhnou i české tenistky, se uskuteční ve skotském Glasgow. Soutěž se odehraje na tvrdém povrchu od 8. do 13. listopadu. Informovala o tom Mezinárodní tenisová federace (ITF).

Svěřenkyně kapitána Petra Pály si účast na turnaji vybojovaly díky dubnovému kvalifikačnímu vítězství v Praze nad Velkou Británií 3:2. Britky coby hostitelky přesto do závěrečného turnaje zasáhnou rovněž.

Dalšími účastníky budou Austrálie, Belgie, Kanada, Itálie, Kazachstán, Polsko, Španělsko, Slovensko, Švýcarsko a USA. Loňské šampionky z Ruska ITF vyloučila kvůli vojenskému vpádu jejich země na Ukrajinu.

"LTA (Britská tenisová asociace) přednesla velmi působivou nabídku. Těšíme se, že se vyvrcholení světového poháru v tenise bude konat v elektrizující atmosféře a před vášnivými fanoušky z celého světa," řekl prezident ITF David Haggerty.

Finálovou soutěž bude hostit Emirates Arena v Glasgow. Loni se o vítězkách rozhodovalo v pražské O2 Areně.

Kaderku volba nepotěšila, chtěl BJK Cup opět v Česku:

"Z té volby radost nemám. Jednak Glasgow není pro mě ani pro řadu kolegů nic zvláštního z hlediska tenisového prostředí a realita je taková, že jedním z velkých hráčů o kandidaturu bylo znovu Česko. Měl jsem zajímavou vizi, že by se to pořádalo ve dvou místech, a sice v Ostravě a vedle v nádherné hokejové aréně v Třinci," řekl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

V systému BJK Cupu se 12 týmů rozdělí do čtyř skupin. Do semifinále se probojují jen nejlepší ze skupin. Soutěž, dříve známou jako Fed Cup, přejmenovala federace před dvěma lety na počest dvanáctinásobné grandslamové šampionky Billie Jean Kingové.

Finále ženské týmové soutěže se uskuteční v Británii po 31 letech. Británie hostila i historicky první finále v roce 1963. "Dává nám to skvělou šanci otevřít tenis lidem a vytvořit jim vzpomínky, které budou inspirovat i další generaci hráčů," uvedl šéf LTA Scott Lloyd.

Glasgow je také jedním ze čtyř měst, která budou v září hostit základní část finálového turnaje mužského Davis Cupu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články