Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plíšková smetla Muguruzaovou, postup stvrdila Strýcová. V semifinále čeká USA

Ostrava - České tenistky zvítězily v utkání 1. kola Světové skupiny Fed Cupu nad Španělskem 3:2. V boji o klíčový druhý bod uspěla Karolína Plíšková, která v souboji dvou hráček světové desítky vyhrála nad Garbiňe Muguruzaovou za 62 minut jednoznačně 6:2 a 6:2. Rozhodnutí přinesl souboj týmových dvojek, ve kterém Barbora Strýcová porazila Laru Arruabarrenaovou dvakrát 6:4. V závěrečné čtyřhře prohrály Lucie Šafářová a Kateřina Siniaková s párem Martínezová, Sorribesová 3:6, 6:4 a 7:10.

Radost českých tenistek
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Češky zvítězily nad Španělskem potřetí za sebou a mezi čtyři nejlepší celky Fed Cupu se probojovaly podeváté v řadě. O finále se utkají s výběrem USA, hrát se bude 22. a 23. dubna na půdě soupeřek. "Mají obrovskou sílu a velké množství hráček. Mohou hrát Serena a Venus Williamsovy. Je to jeden z favoritů na celkový triumf," podotkl kapitán Petr Pála.

České a americké tenistky si zopakují semifinálový souboj z roku 2009, kdy v Brně vyhrál výběr USA 3:2. Oba nejúspěšnější týmy soutěže se spolu utkaly jedenáctkrát a české resp. československé reprezentantky uspěly jen dvakrát v letech 1983 a 1985.

Světová trojka Plíšková potvrdila, že se jí proti sedmičce Muguruzaové daří, a porazila ji popáté za sebou. Česká jednička oproti sobotnímu vydřenému vítězství nad španělskou dvojkou Arruabarrenaovou znatelně přidala, byla výrazně lepší na podání i ve výměnách a zápas ovládala.

"Cítila jsem se dobře už při rozehrávce, věřila jsem si na ni. Oproti včerejšku jsem o hodně lépe returnovala, až na předposlední game jsem také celý zápas výborně servírovala. Furt jsem diktovala hru, ona byla pořád pod tlakem. Moje rychlá hra fungovala dobře," pochvalovala si Plíšková.

Ve čtvrtém gamu poprvé sebrala soupeřce servis a brejk následně zopakovala za stavu 5:2. Na úvod druhé sady odvrátila Plíšková dva brejkboly a stejně jako v úvodním dějství při skóre 2:1 obrala Španělku po sérii dobrých returnů o podání.

Úřadující vítězka grandslamového French Open Muguruzaová se na ostravském kurtu po sobotní výhře nad Strýcovou nečekaně trápila a hladce přišla i o další servis. Pak sice za stavu 1:5 uhrála brejk, ale svoji první singlovou porážku ve Fed Cupu tím jen na pár minut oddálila.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Souboj týmových dvojek nabídl méně razantní údery a delší výměny. Strýcová před třemi lety v jediném předešlém vzájemném duelu s Arruabarrenaovou prohrála, tentokrát ale světovou sedmdesátku přehrávala a body získávala častými náběhy na síť.

Třicetiletá rodačka z Plzně v úvodní sadě dvakrát prolomila soupeřce servis a za stavu 4:3 udržela navzdory třem brejkbolům podání v gamu, který trval téměř dvanáct minut. "To byl asi nejdůležitější game v zápase, nakoplo mě to," podotkla světová sedmnáctka.

V druhém setu světová sedmnáctka Strýcová od stavu 1:2 uhrála čtyři gamy za sebou včetně dvou brejků, závěr si ale trochu zkomplikovala. V osmé hře nevyužila při svém podání dva mečboly a o dva gamy poté ukončila zápas až na pátý pokus, když zahrála kraťas.

"Jsem ráda, že jsem to nějak dotáhla. Chyběl mi poslední krok, tak jsem si řekla, že zahraju buď servis, síť, nebo kraťas. A povedlo se to," uvedla Strýcová.

"Jsem strašně rád, že se to povedlo. Po včerejšku jsem si říkal, že bude první zápas těžký, ale Karolína ho zvládla na jedničku. A Bára ukázala, že už delší dobu hraje solidně," řekl Pála.

Na postupu jeho svěřenkyň už nemohla nic změnit porážka v závěrečné čtyřhře. Fedcupová debutantka Kateřina Siniaková spolu s Lucií Šafářovou podlehly páru María José Martínezová Sánchezová, Sara Sorribesová 3:6, 6:4 a 7:10 v super tie-breaku.

Česko - Španělsko 3:2

Karolína Plíšková - Muguruzaová 6:2, 6:2; Strýcová - Arruabarrenaová 6:4, 6:4; Šafářová, Siniaková - Martínezová Sánchezová, Sorribesová 3:6, 6:4, 7:10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články