Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

OBRAZEM: Češky ve finále sedmkrát triumfovaly

Praha - České reprezentantky se v Praze chystají na v pořadí už deváté finále tenisového Fed Cupu. Historická bilance je v tomto ohledu velmi přiznivá, české a dříve československé tenistky dokázaly vyhrát sedm finále z osmi, do kterých postoupily. Jedinou porážku utrpěla paradoxně slavná sestava let 80. uprostřed své zlaté éry na domácím turnaji v Praze, kde se s vítězným celkem USA vrátila poprvé domů Martina Navrátilová, členka úspěšné sestavy z prvního finále 1975.

Cestou do prvního finále v roce 1975 vyřadila na turnaji v Aix-en-Provence dvojice Martina Navrátilová, Renata Tomanová postupně Irsko, Nizozemsko, Německo a Francii, jediný zápas prohrála Tomanová ve čtvrtfinále s Německem. Také ve finále byly hráčky Československa suverénní a Austrálii zdolaly hladce 3:0.

Martina Navrátilová před finále 1975
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Havelka

Na další finálovou účast si československý výběr musel počkat dalších 8 let. Tým v čele s tahounkami zlaté generace Helenou Sukovou a Hanou Mandlíkovou v Curychu přešel přes Peru, Itálii, Argentinu a USA, jedinou porážku si připsala Suková ve druhém kole s Itálií. Finále s celkem SRN bylo rozhodnuto již po dvouhrách, v závěrečné čtyřhře tak mohly dostat příležitost Iva Budařová a Marcela Skuherská.

Hana Mandlíková a Helena Suková
zdroj: ČTK autor: Pavel Khol

O rok později v Sao Paulu měly zápasy s Venezuelou, Řeckem, Francií i Jugoslávií vždy stejný průběh: Suková i Mandlíková vyhrály své dvouhry a Budařová se Skuherskou přidaly ve čtyřhře třetí bod. Ve finále s Austrálií sice Suková ztratila úvodní dvouhru, Mandlíková však vzápětí vyrovnala a společně uspěly i v rozhodující čtyřhře.

V cestě za třetím triumfem v řadě si Československo v Nagoji postupně poradilo s Řeckem, Švýcarskem, Maďarskem i Bulharskem. Finále s USA rozhodly Suková s Mandlíkovou již ve dvouhrách, prohra páru Andrea Holíková, Regina Maršíková ve čtyřhře pouze upravila konečný výsledek na 2:1.

Areál Štvanice při finále 1986
zdroj: ČTK autor: Pavel Khol

Konec vítězné šňůry přišel až o rok později v domácím prostředí. Po výhrách nad Řeckem, Švýcarskem, Austrálií a Argentinou tentokrát Suková s Mandlíkovou v pražském finále 1986 neuspěly. K jednoznačnému vítězství celku USA přispěla vedle Chris Evertové a Pam Shriverové i Navrátilová, která na Štvanici vyrůstala a do tehdejšího Československa přijela poprvé od své emigrace v roce 1975.

Hana Mandlíková a Martina Navrátilová ve finále 1986
zdroj: ČTK autor: Pavel Khol

Při suverénním postupu přes Brazílii, Nový Zéland, Dánsko a Kanadu ztratil čs. tým v Melbourne jediný set. Radka Zrubáková s Helenou Sukovou vyhrály své dvouhry i ve finále se Sovětským svazem, naopak dvojice Jana Novotná, Jana Pospíšilová utrpěla ve čtyřhře první porážku. Československo se vrátilo na tenisový trůn po třech letech a na dlouhou dobu naposledy.

První finálovou účast po 23 letech (navíc první samostatnou) zajistily v roce 2011 Češkám výhry 3:2 nad Slovenskem a Belgií. Týmová jednička Petra Kvitová udržela neporazitelnost i v Moskvě, Lucie Šafářová naopak obě své dvouhry prohrála. Rozhodující třetí bod získaly v závěrečné čtyřhře Květa Peschkeová s Lucií Hradeckou.

Rozjeté Češky si druhé finále v řadě zajistily díky výhrám 4:1 nad Německem a Itálií. Také duel o vítěznou trofej proti Srbsku v Praze zahájila dvojice domácích singlistek ve velkém stylu, ale za stavu 2:0 Kvitová poprvé v tomto ročníku prohrála. O úspěšné obhajobě rozhodla hned v následujícím utkání Šafářová. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články