Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky i Rusky s otazníky. Sestavy na finále se odkryjí až těsně před losem

Praha – O motivaci tenistek před finále Fed Cupu proti Rusku strach nemá. Problémy s finální sestavou už téměř dořešil. Kapitán Petr Pála nominační rébus rozlouskne ještě dnes – výsledek se však dozvědí jen hráčky. Zcela jasno bude v pátek hodinu před losem, který se uskuteční ve 13:00 na Staroměstské radnici. Přímý přenos nabídne ČT sport a náš web.

Český fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Ve středu a ve čtvrtek tenistky odehrály nejostřejší tréninky. "Někdo se mi líbil víc, někdo míň," řekl Pála stroze a více nechtěl své postřehy rozebírat. Díky Plíškové má rozhodování o singlistkách složitější než dříve. "To je jasné. Kája je další hráčka hned za Petrou a Luckou, měla nejlepší sezonu v životě, hodněkrát byla ve finále. Je dobře, že to takhle je. Jenom to vybrat správně," řekl Pála.

Plíšková se připojila k týmu jako poslední, dohrávala totiž v Číně finále "béčkového Masters". Letos má na svém kontě více než 50 vítězství a v nohách více než 70 utkání. "Karolína hrála moc dobře. Letos má hodně nahráno," zhodnotil ve Sportovních zprávách Pála. "Holky ze sebou vymáčknou úplně všechno. Kdo má síly, uvidí se o víkendu. Jde o to ztotožnit se s povrchem, aby jí seděl," dodal na adresu Plíškové.

Nominaci probere s hráčkami i s realizačním týmem, ve kterém jsou také osobní trenéři Kvitové a Plíškové. Sestavu dle zvyku oznámí týmu den před losem. "Vždycky to tak dělám. Na hotelu si sedneme a řekneme, jak to nejlépe udělat. Máme hodně možností. Během těch tréninků člověk v hlavě něco má, ale musí si to trochu utvrdit, aby šly hrát ty, které jsou stoprocentně připravené," řekl Pála.

O motivaci je podle Pály dobře postaráno. "Ony moc dobře vědí, oč jde, a chtějí uspět. Udělají pro to úplně všechno. Motivace je obrovská. Člověk je nemusí motivovat ještě víc," ujistil Pála.

Aby v neděli Češky počtvrté během pěti lety nad hlavu pozvedly pohár pro vítězky Fed Cupu, musí se podle Pály sejít všechno. "Je to úplně vyrovnané utkání. Tři body jsou těžké. Proti takovému soupeři se to musí sejít," zdůraznil.

Kapitán musí přihlížet i ke zdravotnímu stavu. Plíšková měla minulý týden na turnaji Elite Trophy zatejpované rameno, Šafářová v Praze trénovala se zavázaným zápěstím. "Zdravotně jsou na tom holky středně. Už to bylo lepší, někdy horší," řekl Pála. "Když se podíváte na zápasy na závěr sezony, jsou bolístky časté. Všude tenistkám vyčuhují tejpy a zavázaná stehna. To jsou prostě věci, které k tomu patří."

Ruská sestava: Šarapovová a Pavljučenková?

Tak jako je několik variant do dvouher na české straně, není ani jasná sestava Rusek. "Všechno se dozvíte v pátek," pronesla s úsměvem kapitánka Anastasia Myskinová. Jisté je jen to, že Rusky finále odehrají v sestavě, která v Praze už trénuje, a to přesto, že ve čtvrtek ještě přiletí Světlana Kuzněcovová. "Světlana s námi byla celý rok, získala pro tým důležité body a odehrála dobré zápasy. Celý tým by měl být pohromadě i teď. Vážíme si toho, že s námi Světa byla. Teď pro finále v nominaci není, ale bude nás podporovat," dodala Myskinová.

Odhaduje se, že jedničkou by měla být Maria Šarapovová a dvojkou Anastasia Pavljučenkovová, která nejspíše dostane přednost před Jekatěrinou Makarovovou. "Trochu mi přišlo, že Pavljučenkovová hrála víc," stihl vysledovat Pála.

Pavljučenkovová má na závěr sezony formu. Vyhrála turnaj v Linci a v Moskvě prohrála až ve finále. "Přesně tak. Tady se bavíme pořád Šarapovová, Šarapovová, ale pak tam vypustí hráčku, která toho vyhrála na konci roku mraky. Má dobré výsledky ve Fed Cupu. Hraje zdravě živě, jde do toho," řekl Pála.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články