Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Emigrantka Lepchenková prožívá v Paříži svůj americký sen

Paříž - Tenis zavedl Varvaru Lepchenkovou z Uzbekistánu do Pensylvánie a loni i k americkému občanství. Nyní šestadvacetiletá hráčka doufá, že udělá další krok ve své kariéře postupem do čtvrtfinále Roland Garros, o které bude bojovat s turnajovou čtyřkou Petrou Kvitovou. Výhrou by Lepchenková dosáhla svého nejlepšího výsledku na grandslamu. "Nečekané," komentovala výsledek Lepchenková. "Chci říct, že tohle jsem ani já nečekala. Jsem ale bojovnice, v životě i v tenise," dodala.

Varvara Lepchenková
zdroj: AP autor: Michel Euler

Lepchenková odešla z Uzbekistánu jako patnáctiletá, když spolu s otcem a sestrou emigrovali do USA. Čtyři roky pak neviděla matku. "Tam jsem neměla žádnou budoucnost, ani moje kariéra by neměla žádnou budoucnost," řekla levoruká tenistka o své původní vlasti po sobotním vítězství nad šampionkou Roland Garros z roku 2010 Italkou Franceskou Schiavoneovou. "Nikdy bych se nedostala tam, kde jsem teď, kdybych zůstala v Uzbekistánu," dodala.

Na grandslamovém turnaji dosud nikdy nedošla dál než do druhého kola. Nyní se jí ale začíná blýskat na lepší časy. Od začátku sezony poskočila v žebříčku WTA ze 128. místa na 63. pozici, díky vítězství nad Srbkou Jelenou Jankovičovou ve třetím kole překročila v tenisových výdělcích hranici milionu dolarů.

Varvara Lepchenková
zdroj: AP autor: Michel Euler

Těžké začátky po příchodu na Floridu už hodila za hlavu. "S tátou jsme neměli dost peněz na pronájem bytu, tak jsme se pořád stěhovali," vzpomínala. V roce 2003 se na turnaji v Pensylvánii seznámila s ženou, která hráčům zajišťovala ubytování, a ta nabídla rodině pomoc. "Stala se z ní moje druhá máma," řekla Lepchenková s tím, že když se konečně dočkala své vlastní matky, začalo se vše měnit k lepšímu. "Začalo se mi víc dařit, vydělávala jsem víc peněz a mohla si dovolit byt," dodala.

Zajímat se o ni začali i američtí trenéři a bývalý daviscupový kapitán Patrick McEnroe ji pošťouchl poznámkou, že by bylo potřeba víc Američanek ve druhém týdnu grandslamových turnajů. Lepchenková nyní hozenou rukavici zvedla, ve čtvrtém kole je v Paříži navíc i devatenáctiletá Sloane Stephensová. Dvě nenasazené tenistky mezi šestnáctkou nejlepších mají Spojené státy na grandslamovém turnaji poprvé od Wimbledonu 2002.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články