Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Djokovič udolal Murrayho, ve finále vyzve Nadala

Melbourne - Srbského tenistu Novaka Djokoviče dělí jedna výhra od obhajoby titulu na Australian Open. První hráč světa postoupil do finále po dnešní semifinálové bitvě s Britem Andym Murraym, svěřence Ivana Lendla porazil po boji 6:3, 3:6, 6:7, 6:1 a 7:5 za čtyři hodiny a padesát minut.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Brownbill

O titul se Djokovič, jenž vyhrál Australian Open také v roce 2008, střetne v neděli s turnajovou i světovou dvojkou Rafaelem Nadalem ze Španělska. "Andy bojoval a dokázal se v pátém setu vrátit do zápasu, bylo potřeba hrát pořád soustředěně. Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsem hrál, fyzicky i psychicky náročný," řekl Djokovič.

V repríze loňského finále v Melbourne nabídli s Murraym vyprodané Areně Roda Lavera představení plné dlouhých výměn, taktických manévrů, skvělého pohybu a zvratů. Po Djokovičově vyhrané první sadě vyrovnal Murray ziskem druhé, ve které se zdálo, že má Srb problémy s vyčerpáním a dechem jako o kolo dříve.

Úžasná dramatická bitva se strhla ve třetím setu. Jen první game trval devatenáct minut, set bez dvou minut hodinu a půl. Za stavu 4:5 odvrátil Murray tři setboly, pak vzal soupeři podání, ale za stavu 6:5 při svém servisu zklamal. V tie-breaku měl pevnější ruku britský tenista a po proměněném setbolu zařval jako tygr.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Brownbill

Kdo by čekal, že je s Djokovičem konec, mýlil se. Srb v prvním gamu čtvrtého setu vzal Murraymu servis, ten náhle zvadl a sadu ztratil za 25 minut 1:6. V rozhodující sadě získal Djokovič brejk v šesté hře. Loňský král sezony se blížil k postupu, vedl 5:2, ale tentokrát ukázal srdce bojovníka Murray.

Za stavu 3:5 vzal čistou hrou soupeři servis a po čtyřech hodinách a třiceti minutách hry nebylo nic jasné. Murray mohl přidat vzápětí další brejk, ale ani jednu ze tří možností mu soupeř využít nepovolil. Djokovič vzápětí získal Britovo podání, při kterém využil první mečbol. Vzápětí si lehl na zem a při odchodu do šaten Murraymu tleskal.

"Je strašně těžké přijmout porážku, když jsem se dokázal vrátit do zápasu a byl jsem tak blízko k brejku," litoval Murray nevyužitých šancí na zisk soupeřova podání v závěru. "Ale cítím, že jsem jiný hráč než loni touto dobou. Jsem na sebe pyšný, jak jsem bojoval," dodal čtyřiadvacetiletý Skot, který vypadl v semifinále grandslamového turnaje počtvrté za sebou.

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (4-Brit.) 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články