Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Djokovič s Tipsarevičem rozbili české sny o finále Davis Cupu

Bělehrad - Druhým finalistou Davis Cupu se stali tenisté Srbska. Po sobotní čtyřhře sice vedli čeští reprezentanti 2:1, ale nejdříve Tomáš Berdych prohrál s finalistou US Open Novakem Djokovičem 6:4, 3:6, 2:6 a 4:6 a v rozhodujícím duelu nestačil Radek Štěpánek na srbského hrdinu Tipsareviče, který českou dvojku přehrál ve třech setech 0:6, 6:7 a 4:6. O tradiční "salátovou mísu" se Srbové ve svém historicky prvním finále utkají 3.-5. prosince doma v Bělehradě s Francií. Ta ve druhém semifinálovém souboji přejela doma Argentinu jednoznačně 5:0.

Berdych se snažil na začátku držet míč ve hře a zbytečně neriskoval. Po opatrných gamech se začal více osmělovat a v sedmé hře využil parádním forhendem, kterým vymetl roh, první brejkbol duelu. Při svém podání si nepustil Djokoviče k tělu a první set ukončil esem. Úspěšnou taktiku pak Berdych neměnil. Snažil se stále, aby se co nejvíce hrálo, případně si pečlivě připravoval rozhodující míč. Hlavně dobře podával a nemusel se dlouho bát o ztrátu servisu.

Djokovič se snažil hrát jako o život a v druhé sadě za stavu 3:2 se při podání Berdycha vrhl i po smeči, kterou nemohl stihnout. Po doskoku upadl a několikrát se překulil. Chvilku ležel na zemi, na lavičce pak ledoval koleno a diváci skandovali jeho přezdívku "Nole". S obvázanou nohou se ale po deseti minutách vrátil na kurt. "K tomu nemám, co říci," nechtěl se Berdych bavit, zda Djokovič na kurtu jen předstíral zranění, aby ho vyvedl z tempa.

Tomáš Berdych

"Začal jsem výborně a chtěl jsem udržet stejnou úroveň. Mohl jsem mít na začátku druhé sady tři brejkboly a dostat ho ještě pod větší tlak, ale bohužel, on se vrátil silný a začal hrát skvěle. Pak už skoro nechyboval a pak už není moc co říci."

Djokovič byl po pádu jako vyměněný, výborně běhal a naplno ukazoval sílu své defenzivy. Berdycha pauza malinko rozhodila, ale první brejkbol ještě odvrátil. O dvě hry později párkrát chyboval a servis i druhý set ztratil. Djokovič v tu chvíli skoro neminul kurt, zatímco Berdych kupil nevynucené chyby. Ve třetím setu prohrál český tenista od stavu 1:0 čtyři hry v řadě, pak sice vzal Djokvičovi servis, ale třetí set už nezachránil.

Výborný tenis z obou stran pokračoval ve čtvrté sadě. Djokovič podával bravurně a získával servis mnohem snadněji než Berdych. Set rozhodl jediný brejk v deváté hře. "Hrál jsem lépe než v pátek, ale na výhru to nestačilo. Djokovič byl lepší," uznal Berdych.

Tipsarevič v rozhodujícím zápase nedal Štěpánkovi šanci

Rozhodující zápas proti Tipsarevičovi začal Radek Štěpánek jako ve zlém snu. V prvním setu uhrál sedm výměn a dostal za pětadvacet minut "kanára". Tipsarevič navázal na páteční výkon proti Berdychovi a za podpory servisu a frenetického publika v zaplněné hale na kurtu exceloval. První game Štěpánek získal až za stavu 0:1 v druhé sadě, jenomže vzápětí si znovu ztratil servis. Ve výměnách ale už nezaostával, postupně nutil Tipareviče chybovat a zpátky do setu se dostal brejkem Tipsarevičova podání v páté hře.

Radek Štěpánek

"Jsem zklamaný, přijeli jsme sem bojovat o tři body a další finále Davis Cupu, ale to je sport. Nemůžete vyhrát pokaždé a musíte výsledek respektovat. Prohrál jsem s hráčem, který hrál lépe než já. Nedokázal jsem využít své šance."

Sadu tak rozhodl tie-break. Ve zkrácené hře musel Štěpánek několikrát přerušit podání, protože diváci stupňovali nesportovní chování a při nadhozu hlučeli. Český hráč se nenechal vyvést z míry a za stavu 6:5 měl setbol. Při podání soupeře ale poslal forhend do autu. Tipsarevič si následně servisem připravil svůj setbol a tvrdým returnem ho využil. Štěpánek vstoupil do třetího setu jako do prvního a rychle prohrával 0:4. Český tenista ukázal srdce bojovníka, zápas nevzdal a snížil na 3:4. Vyrovnat ale nestihl a zápas za dvě a půl hodiny prohrál.

Semifinále začalo páteční výhrou Štěpánka 4:6, 6:2 a dvakrát 6:4 nad Viktorem Troickým, ale Berdych prohrál s Tipsarevičem 5:7, 2:6, 6:2 a 6:7. Nadějný druhý bod přidali Berdych se Štěpánkem ve čtyřhře, v které porazili pár Djokovič, Zimonjič 3:6, 6:1, 6:4 a 6:1.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články