Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Na Němce půjdou Češi i s navrátilcem Berdychem

Praha - Sedmý hráč světa Tomáš Berdych povede české tenisty v 1. kole v Německu. V nominaci kapitána Jaroslava Navrátila pro duel v Hannoveru jsou také Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Německý kapitán Michael Kohlmann nominoval Philippa Kohlschreibera, poprvé v německém dresu by měl v soutěži o "salátovou mísu" nastoupit osmnáctiletý talent Alexander Zverev a tým doplňují Dustin Brown a deblista Philipp Petzschner. Zápas se bude hrát od 4. do 6. března. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Tomáš Berdych s Jaroslavem Navrátilem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"S rozhodováním jsem neměl problém. Nejdůležitější je, že se vrací Tomáš Berdych, protože nás v Německu čeká velice těžké utkání," řekl Navrátil. "Nejedeme tam jako favoriti, je to padesát na padesát. Nejtěžší bude první den. Důležité bude mít to jedna jedna, pak vyhrát čtyřhru a v neděli přidat třetí bod," uvedl český kapitán.

Třicetiletý Berdych, spolu se Štěpánkem strůjce zisku "salátové mísy" z let 2012 a 2013, hrál v soutěži naposledy v prohraném semifinále ve Francii v září 2014. Loni se dvakrát z nominace omluvil a tenisté se zachraňovali v baráži.

Letošní čtvrtfinalista Australian Open Berdych bude jedničkou do dvouher a spolu se Štěpánkem budou hrát čtyřhru, v které jsou nejlepším českým párem v historii DC. O druhém singlistovi se rozhodne mezi zbylými třemi hráči. "Tomáš má sezonu rozjetou velice dobře a budu rád, když to potvrdí v Davis Cupu a bude vůdčí osobností," řekl Navrátil. Od Berdycha čeká minimálně dva body. "Až tři. Určitě budeme jeho body hodně potřebovat," uvedl Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych povede tenisty do duelu 1. kola Davis Cupu v Německu


Dvojka? Velký oříšek

"Těžko čtrnáct dnů před zápasem říkat druhého singlistu. Dvojka bude největší oříšek. Výsledky Lukáše a Jirky nejsou úplně optimální. Budeme mít týden přípravy a uvidíme," řekl Navrátil. Nevylučoval ani nasazení Štěpánka, který aktuálně figuruje v žebříčku dvouhry až ve druhé stovce. "Dřív se chtěl v pátek rozehrát, aby mohl podat dobré výkony v deblu, a vždycky se to stalo. Zase si musím nechat zadní dvířka, protože za stavu 2:2 umí Štěpánek těžké zápasy zvládnout. Jeho body budeme hodně potřebovat," uvedl Navrátil.

Největším "strašákem" je Zverev

Navrátil za větší hrozbu označila Zvereva. "Je to skoro větší strašák než Kohlschreiber. Ten má svoji hru, je zkušený, ale nemá nás čím překvapit. Zverev udělal poslední dobou velký pokrok, hodně se zlepšil a může být nebezpečnější než Kohlschreiber," odhadl Navrátil.

Zverev se na nedávném turnaji v Marseille střetl s Berdychem a český hráč vyhrál až ve třech setech. "Zverev má vynikající servis a zlepšil pohyb. Jeho nejlepším úderem je křížný bekhend. Dělá málo chyb a tlačí," řekl Navrátil o skoro dvoumetrovém Zverevovi. Synovi ruských rodičů se předpovídá velká budoucnost. "Myslím, že to může být do budoucna první hráč světa, když se nezraní," mínil dokonce Navrátil.

Ve čtyřhře domácí nasadí asi deblistu Philippa Petzschnera a k němu buď Kohlschreibera, nebo Dustina Browna. "Petzschner je kvalitní deblista, Brown dobře podává, ale myslím, že naši kluci jsou nesmírně kvalitní a debl by měl být nakloněn na naši stranu," věřil český kapitán.

S Němci mají tenisté negativní bilanci 4:10. Poslední utkání v roce 2005 skončilo porážkou v baráži v Liberci 2:3, která znamenala premiérový sestup ze Světové skupiny. Z výhry se Češi naposledy radovali v sestavě s Ivanem Lendlem před 34 lety.

V případě postupu do čtvrtfinále by tenisté hráli s vítězem utkání mezi Kanadou a Francií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články