Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Lendl o novém formátu Davis Cupu: Doufám, že to soutěž nezabije

Někdejší první hráč světa Ivan Lendl není nadšený z aktuálních změn v Davisově poháru. Doufá, že nový systém nezničí prestižní soutěž o "salátovou mísu", kterou pomohl Československu získat v roce 1980.

Ivan Lendl
zdroj: AP autor: Andres Kudacki

Mezinárodní federace ITF v létě odhlasovala, že Davis Cup vyvrcholí od příští sezony na jednom místě během týdne za účasti 18 družstev. "To je velká změna a... doufám, že to soutěž nezabije," řekl Lendl.

"Nevidím pozitivní stránku. Davis Cup měl problémy, o tom není pochyb. Hráči nechtěli hrát, ale možná bylo i jiné řešení. Třeba kdyby se hrálo jednou za dva roky, tak by toho tenisté měli méně. Možná něco takového, nevím. Byl to určitě složitý problém, o tom není pochyb, ale nejsem nadšený řešením," dodal.

Kvůli novému angažmá u Němce Alexandra Zvereva musel Lendl oželet amatérský šampionát v golfu veteránů, na který se kvalifikoval. "Bylo by to zajímavé. Ale to se nedá nic dělat, tohle bylo důležitější," konstatoval osmapadesátiletý Lendl.

Tradičně se nechtěl vyjadřovat, jak vznikla a jak funguje jeho spolupráce se čtvrtým hráčem světa. V New Yorku ještě jednadvacetiletý Zverev na grandslamu neprorazil, neboť vypadl ve třetím kole, ale jeho čas nejspíše brzy přijde. "Uvidíme," usmál se Lendl.

Osminásobný grandslamový vítěz Lendl už dokázal, že umí dodat rozdílový střípek do kariéry hvězdy. Britovi Andymu Murraymu pomohl ke třem grandslamovým triumfům a na první místo světového žebříčku. Rozešli se loni v listopadu.

Bez trénování Lendl nevydržel ani rok. Pořád má chuť předávat bohaté zkušenosti. "Kdybych čekal pět let, tak už budu moc starej," prohlásil a doplnil: "Mám ten sport rád, a když můžu takhle někomu pomoct, tak je to fajn. Člověk se pořád učí, každý den něco a získá zkušenosti. S troškou štěstí je potom může použít."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články