Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi vedou po úvodním dnu 2:0, Rosol senzačně překvapil favorita Haaseho

Češi po prvním dnu baráže Davis Cupu vedou nad Nizozemskem 2:0 a od udržení mezi elitou je dělí jediný bod. Jiří Veselý zvítězil nad Thiemem de Bakkerem v dramatickém duelu 3:2 na sety. V druhém utkání Lukáš Rosol překvapivě udolal domácí jedničku Robina Haaseho také 3:2 a získal pro české barvy další vítězství. Přímý přenos čtyřhry Nizozemsko - Česko můžete sledovat v sobotu od 12:50 na ČT sport a webu ctsport.cz. 

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

V úvodní dvouhře vydřel Veselý výhru nad 408. hráče světa Thiemem de Bakkerem po setech 4:6, 6:3, 4:6, 6:4 a 6:3. Poté Rosol překvapil domácí jedničku Robina Haaseho, kterého porazil 6:7, 6:3, 6:2, 3:6 a 7:5. "Dojmy jsou po takovém dnu jenom pozitivní. Oba zápasy byly na pět setů a s dobrým koncem pro nás. Je to 2:0 po prvním dnu, a tomu nevěřil snad nikdo," řekl Navrátil České televizi.

Rád by získal třetí bod už ve čtyřhře. Do sobotního zápasu (13:00) jsou nahlášeni Roman Jebavý a Adam Pavlásek, ale hrát mohou i Veselý nebo Rosol. "Nebude to lehké rozhodování. Oba vyhráli své dvouhry, ale Lukáše v závěru chytala křeč do ruky a Jirka toho měl plné kecky. Musíme se poradit s týmem, ale chceme to zkusit dohrát," řekl kapitán. 

Veselý zatím v Davisově poháru nepředvedl svůj nejlepší tenis a také dnes se opíral do míčů svázaně. Prohrál si hned první podání a proti dobře servírujícímu a nadšeně hrajícímu soupeři už set nezachránil. První brejkbol si 59. hráč světa vybojoval až ve čtvrté hře druhého setu a hned ho na 3:1 proměnil. Pak dal dvě dvojchyby a o výhodu přišel, ale po dalším zisku Nizozemcova podání už druhý set ukončil čistou hrou.

Třetí set Veselý znovu špatně začal. De Bakker, který byl před sedmi lety světovou čtyřicítkou, mu vzal servis i celou sadu. Kapitán Navrátil měl v tu chvíli na lavičce prázdný pohled, De Bakker burcoval publikum, ale Veselý se nezlomil. Zápas otočil i díky tomu, že Nizozemec udělal v duelu 104 nevynucených chyb. V rozhodující sadě byl důležitý první game. Veselý v něm měl jeden brejkbol za druhým.

"To už snad není možný," řekl si po čtvrtém z nich a využil až sedmý. Pak vedl 4:1, De Bakker ještě snížil na 4:3. Veselý nakonec při svém podání zápas po třech hodinách a 44 minutách ukončil při prvním mečbolu. "Zahrál neskutečný zápas. Je vidět, že patří do světové stovky. Na úvod mě velmi zaskočil. Výborně podával skoro celý zápas až na pár výpadků, kterých jsem zaplaťpánbůh využil. Za výhru jsem nesmírně rád," řekl Veselý.

Radost Jiřího Veselého v baráži Davis Cupu
zdroj: ČTK

"Tenhle bod je pro utkání strašně důležitý. Lukáš teď nemá co ztratit, může jít na kurt uvolněně a věřím, že předvede vynikající výkon a přinese do šatny druhý bod. To by bylo parádní," uvedl Veselý po svém náročném duelu. Rosol má letos za sebou nevalnou sezonu na turnajích, ale v Davisově poháru navázal na loňské výhry nad Němcem Alexanderem Zverevem a Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

"Mám týmové soutěže rád," řekl Rosol. V duelu s Haasem, 39. hráčem žebříčku ATP, se opíral o servis a snažil se hrát rovné tvrdé míče. První set ztratil v tie-breaku, ale druhý a třetí získal za pomoci vítězných úderů, kterých nasázel v utkání celkem 59. "Ve čtvrtém mi tuhly nohy a soupeř mě přejel," přiznal.

V pátém setu podával Rosol za stavu 5:3 na výhru, ale k vítězství se nepřiblížil. Až za stavu 6:5 při podání Haaseho proměnil stopvolejem mečbol. "Nemůžu říct, že by vyhrál lepší, ale bojovnější," řekl dvaatřicetiletý Rosol. "Lukášovi se na turnajích nedařilo, ale věřili jsme, že ho Davis Cup může nastartovat. Potvrdil, že je platným hráčem," řekl Navrátil.

V Nizozemsku jsou tenisté bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, bývalých opor týmu, kteří se zasloužili o triumfy v soutěži v letech 2012 a 2013. Češi ze Světové skupiny sestoupili jen jednou, po domácí prohře s Německem v roce 2005. Naposledy baráž zvládli i díky Veselému předloni v Indii.

Baráž tenisového Davisova poháru v Haagu (antuka):

Nizozemsko - ČR 0:2 po prvním dnu

De Bakker - Veselý 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 4:6

Haase - Rosol 7:6 (7:5), 3:6, 2:6, 6:3, 5:7

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy