Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych ovládl pětisetové drama se Zverevem a srovnal na 1:1

Hannover - Vypjaté a dramatické utkání se skvěle hrajícím německým mladíčkem Alexanderem Zverevem zvládl Tomáš Berdych až po pěti setech 7:6, 1:6, 4:6, 7:6 a 6:4. Světová sedmička tak srovnala stav utkání s Německem na 1:1 poté, co úvodní utkání v další pětisetové bitvě prohrál Lukáš Rosol s Philippem Kohlschreiberem. Sobotní čtyřhru sledujte od 12:55 na ČT2.

Tomáš Berdych
zdroj: imago sportfotodienst

Berdych šel proti talentovanému Zverevovi na kurt jako favorit a již první set ukázal, že půjde o vyrovnanou bitvu. Berdych vedl 3:0 a prohrával 3:4, v tie-breaku odvrátil setbol a sám využil po soupeřově chybě svůj druhý.

Místo uklidnění přišla studená sprcha. Z dalších devíti her prohrál Berdych osm, z toho sedm v řadě, a na dvorci se trápil hlavně z forhendu. Nepomáhal si servisem a dělal různé grimasy, z kterých se dalo vyčíst, že neví, jak se z krize dostat. Zverev na druhé straně hrál jistě, dobře servíroval a dokázal být pestřejší ve výměnách.

Berdych prohrával 1:2 na sety a ve čtvrtém setu bojoval o prodloužení zápasu. Při Němcově podání se ale nemohl dostat do tlaku a sám odvracel čtyři brejkboly. Znovu dospěl set do zkrácené hry, v které měl Berdych pevnější ruku, zatímco mladík na druhé straně poprvé ukázal, že také dokáže chybovat.

V páté sadě se Berdych lépe soustředil, v sedmé hře zavelel k útoku, přidal na agresivitě, tlačil se k síti, prorazil Zverevovi servis a vedl 4:3. Vyhráno ale ještě neměl, odhodlaný soupeř se nevzdával. Berdych odvracel brejkbol a za stavu 5:3 mu německý hráč vzal i první šanci duel ukončit.

Při svém podání ale Berdych zápas uzavřel čistou hrou. Po čtyřech hodinách a dvaceti minutách proměnil hned první mečbol. Popáté v kariéře v Davis Cupu tak otočil nepříznivý stav 1:2 na sety a potřetí v utkání s Německem. Stejný kousek dokázal před 11 lety v Liberci v zápasech s Nicolasem Kieferem a Tommym Haasem, s kterým prohrával dokonce 0:2 a vyhrál. 

Rosol vstoupil do zápasu s německou jedničkou bez bázně a sebral Kohlschreiberovi hned první servis. Český tenista hrál na vysoké riziko, což se vyplácelo – počet nevynucených chyb a vítězných míčků byl povětšinou vyrovnaný. Navíc se Rosolovi dařilo první podání, úvodní sadu proto dovedl do vítězného konce.

Kohlschreiber začal hrát trpělivěji a hlavně přesněji. Svá podání získával bez větších potíží, zato Rosol měl více starostí. Německý tenista nakonec prolomil devátý Rosolův servis v utkání, brejk potvrdil a set vyhrál. Třetí sada pokračovala v podobném duchu jako ta druhá. Kohlschreiber hrál sebejistě, Rosol více a více chyboval. K vítězství opět stačil jediný prolomený servis.

V šesté hře čtvrté sady se Rosol dostal po dlouhé době k brejkbolu, první dva měl už v úvodu utkání, a v rozvláčné výměně uspěl. I když domácí chvíli protestovali, protože si podle nich požádal český hráč o pomoc jestřábího oka až po odehrání příliš pozdě. Následně Rosol skvěle zaservíroval a vzápětí vzal Němci i další podání.

V pátém setu Rosol s Kohlschreiberem dlouho držel krok, ale přes fantastickou výměnu, díky níž vybojoval shodu v sedmém gamu, své podání ztratil. "Bylo to blízko. Věděl jsem, že každý set bude o jednom dvou míčích, a to se taky potvrdilo. Bohužel v pátém setu to šlo na jeho stranu," řekl český tenista po utkání. 

Tento moment českého tenistu zlomil a v dalších dvou hrách už uhrál jen jeden fifteen. "Podával jsem slušně, ale return mi moc nešel, což byl klíč. Jen v prvním setu jsem returnoval komfortně, ale pak mi bohužel vnutil svoji hru, já ho pustil do zápasu i kvůli svým chybám a nechal ho hrát," komentoval zápas Rosol.

Přiblížit se postupu do čtvrtfinále Češi můžou v sobotní čtyřhře. Do té by měl od 13:00 nastoupit osvědčený pár Berdych, Radek Štěpánek. Němci při losu nahlásili dvojici Philipp Petzschner, Dustin Brown, kterého asi nahradí Kohlschreiber.

1. kolo Davis Cupu v Hannoveru (tvrdý povrch)

Německo - ČR 1:1 po prvním dnu

Kohlschreiber - Rosol 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:3, A. Zverev - Berdych 6:7 (6:8), 6:1, 6:4, 6:7 (5:7), 4:6. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články