Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Atmosféra v týmu je možná lepší než v době triumfů, těší Kaderku po postupu v Davis Cupu

Pozitivní závdavek pro budoucnost českého mužského tenisu. Tak se dá popsat triumf v kvalifikačním duelu Davis Cupu proti Slovensku a postup do osmnáctictičlenného finále. Počínání svěřenců Jaroslava Navrátila nadchlo i prezidenta tenisového svazu. Ivo Kaderka sdělil ve Sportovních zprávách na ČT sport, že mužský tenis má s novou generací našlápnuto.

Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil a prezident tenisové federace Ivo Kaderka (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Český tým si poprvé zahraje finálový turnaj Davis Cupu. Za stavu 2:1 na zápasy pro Čechy přidal rozhodující třetí bod Jiří Veselý, který zdolal Andreje Martina a postup stvrdil. Kaderka si úspěchu cení především po ukončení kariéry Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha.

"Je to úžasný výsledek, protože v době generační výměny samozřejmě doplňujeme tým mladšími hráči. To, co jsme ukázali v Bratislavě, znamená, že jsme opět mezi největší tenisovou elitou jak v mužích, tak v ženách, kde jsme číslo jedna na světě. V obou případech jsme ve finálových skupinách mistrovství světa v tenisu," těší Kaderku.

Pozornost poutal sobotní hrdina Veselý. Oddechl si, že poprvé na tomto týmovém podniku zvítězil v obou singlech. "Je potřeba říct, že Jirka je velký hráč. Umí tenis hodně dobře, je to velký bojovník. Bohužel se dlouho trápil psychicky. Davis Cup byla pro něho taková noční můra a teď to překonal, dostal se nad to a předvedl vynikající výkon. Lukáš Rosol je také vynikající hráč, zkušený. Předvedl, že tenis hodně umí, prohlásil šéf tuzemského svazu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kaderka: Nový model DC bude na 25 let, nikdy se s tím nesmířím

Veselý přitom proti Martinovi čelil hrozbě porážky, čímž mohlo dojít na páté utkání. "Dokonce se dostal z mečbolu, což mu strašně pomohlo. Mám Jirku hodně rád, je to dobrý člověk a sportovec. Nevím, jestli to diváci vědí, ale hodně se zklidnil. Má roční holčičku, to mu také pomohlo. Má výborné rodinné zázemí a je poctivý kluk. Všechno se to sešlo a hodně mu fandím," sdělil Kaderka.

Na Slovensku si zahráli i mladíci Jonáš Forejtek a Zdeněk Kolář, kteří prohráli sobotní čtyřhru. "Jde o novou generaci mladých kluků, kteří přicházejí. Jeden z nich je dokonce nejlepší junior na světě. Jirka Veselý byl taky nejlepší junior na světě, není to tak dávno," připomněl Kaderka.

"Máme v tuto chvíli osm, možná dvanáct špičkových mladých hráčů, kteří mohou vstoupit do nejvyššího tenisu. Jsou před tou otevřenou těžkou bránou, kterou jsme pomáhali otevírat a za ní už je profesionální světový kolotoč. Tam musí sami. Záleží na jejich pracovitosti, štěstí a zdraví. Máme našlápnuto," věří Kaderka.

Muži v letech 2012 a 2013 vládli světové skupině Davis Cupu. Štěpánek, Berdych a spol. triumfovali v Praze se Španělskem (3:2) a o rok později v Bělehradě (3:2). Přibližuje se atmosféra v týmu té z úspěšných let?

"Vyhrát tuto soutěž dvakrát po sobě je nadpozemské a jde o legendární úspěch. Můžu porovnávat a teď jsem měl pocit, že atmosféra je ještě lepší. Neříkám, že tým je lepší, to samozřejmě není. Ovšem byla v něm úplná pohoda," ujišťuje šestapadesátiletý funkcionář.

Dobré rozpoložení Kaderka potvrdil i přesto, že před startem Australian Open na začátku roku si Veselý s Lukášem Rosolem vyměňovali názory přes sociální sítě. Rosol se hlásil zpět do služby pro Davis Cup, Veselý odpověděl: "Já měl vždy za to, že bez dobré finanční odměny ty odmítáš reprezentovat." Rosol reagoval, že by měl mít mladší člen tým úctu ke starším.

"Velcí chlapi se nemají co hádat a už vůbec ne na veřejnosti, přes sociální sítě. Nějaká drobnost se odehrála v lednu, poslal jsem jim okamžitě sms. Chodili spolu na pivo, když šli z večeře, smáli se na sebe. Daviscupová mašina se podařila vyladit po sportovní i vztahové stránce. Co bylo, nás už vůbec nezajímá, jsme super tým," řekl Kaderka rezolutně.

Složení finále Davis Cupu a koše před losem:

1. koš: Španělsko, Kanada, Francie, Chorvatsko, USA, Srbsko
2. koš: Německo, Itálie, Velká Británie, Austrálie, Kazachstán, Rusko
3. koš: Švédsko, Rakousko, Česko, Kolumbie, Maďarsko, Ekvádor

Finále Davis Cupu se odehraje 23. listopadu turnajovým způsobem v Madridu v šesti tříčlenných skupinách. Předtím bude následovat los a český tým figuruje ve třetím koši. Kaderka je kritikem nového systému turnaje, který má před sebou v této podobě druhý ročník.

"Nikdy se s tím nesmířím, protože Davis Cup je pro mě nadpozemsky posvátná soutěž a 118 let tradice. Soutěž, která je specifická tím, že byla doma, venku a střídalo se to. Žádný jiný sport takovou soutěž neměl a hrozně mě to mrzí. Takto se bude hrát dál ještě 25 let, protože jsou smlouvy takto bohužel podepsány," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články