Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Čeští tenisté Berdychovi na Turnaji mistrů nevěří

Praha - Bývalé české tenisové hvězdy přejí Tomáši Berdychovi úspěch na Turnaji mistrů, ale po jeho výsledcích v druhé části sezony v jeho postup ze skupiny příliš nevěří. Jak se bude světové šestce v Londýně dařit, naznačí už Berdychův první zápas, v kterém se v pondělí utká se Srbem Novakem Djokovičem.

Někdejší účastníci Turnaje mistrů Tomáš Šmíd a Karel Nováček se shodli, že by bylo skvělé, kdyby se Berdych dostal do semifinále. Poslední měsíce tomu ale podle nich moc nenapovídají. "Kdyby Berdych vyhrál dva zápasy ve skupině, tak by to byl nesmírný úspěch, ale nevím, jestli se mu to povede," řekl Jan Kodeš, který hrál v roce 1970 historicky první Turnaj mistrů v Tokiu.

Pětadvacetiletý Berdych měl skvělou první část sezony se semifinálovou účastí na Roland Garros a postupem do finále Wimbledonu. Pak už se mu tolik nedařilo. Od prohry v 1. kole US Open hrál jednou čtvrtfinále a prohrával s horšími hráči.

Na Turnaji mistrů čekají Berdycha ve skupině A vedle Djokoviče ještě první hráč světa Španěl Rafael Nadal a Andy Roddick z USA. Český hráč teoreticky potřebuje dvě výhry, aby mohl myslet na postup. "Nepostoupí. To je čistě počítačový tip, protože se mu druhá půlka sezony nepovedla, i když bych mu to přál," řekl Nováček. "Přál bych mu to, ale nevsadil bych si na to. To je prostě reálná situace," uvedl Šmíd.

Berdych může jenom překvapit

"Berdych má s každým ve skupině pasivní skóre, ale na druhou stranu všechny taky porazil, takže to neznamená, že si na ně nemůže troufnout," řekl Kodeš. "Je v situaci, že nehrál podle představ, ale nikdo nic nečeká a může jenom překvapit," doplnil dvojnásobný vítěz Roland Garros a vítěz Wimbledonu z roku 1973.

Šanci uspět prý Berdych má možná právě proto, že mu druhá půlka roku nevyšla. "Určitě má větší chuť to napravit a dát do toho všechno. Důležitý bude první zápas," řekl kdysi osmý hráč světa Nováček. "Nehrál poslední dobou dobře, není to to pravé ořechové a je škoda, že se nevezl na vítězné vlně. Teď nemá co ztratit a třeba bude hrát více odvázaně. Je ale potřeba počkat až na jeho výkony," řekl Šmíd.

Pětinásobný vítěz Masters Ivan Lendl před exhibicí v Ostravě začátkem listopadu řekl, že Berdych nepojede do Londýna pouze sbírat míčky. "To v žádném případě. Musí se soustředit na každý míč a šanci určitě má," uvedl legendární tenista.

Už jen postup na Turnaj mistrů, akci pro nejlepší hráče dané sezony, je podle jeho bývalých aktérů obrovský úspěch. "Už jenom trénování v Madison Square Garden bylo fantastické a obecně to byla velká zkušenost," vzpomínal Šmíd. "To byl můj největší úspěch, kterého si považuju. Je to velká pocta, protože si každý uvědomí, co je k tomu potřeba udělat a i Tomáš to takhle musí brát," řekl Nováček. "Určitě by si to Berdych zasloužil a to se musí vyzvednout, že to je úspěch," prohlásil Kodeš.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články