Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Berdycha čekají na Turnaji mistrů Nadal, Djokovič a Roddick

Londýn - Český tenista Tomáš Berdych se na Turnaji mistrů střetne ve skupině A se světovou jedničkou Španělem Rafaelem Nadalem, Srbem Novakem Djokovičem a Andym Roddickem z USA. Skupinu B tvoří Švýcar Roger Federer, Brit Andy Murray, Švéd Robin Söderling a Španěl David Ferrer. Rozhodlo o tom losování v Londýně, kde se turnaj uskuteční od 21. do 28. listopadu.

Se všemi soupeři ve skupině má Berdych negativní zápasovou bilanci. S Nadalem vyhrál jen tři z jedenácti utkání a naposledy s ním prohrál letos ve finále Wimbledonu. S Djokovičem ztratil tři ze čtyř zápasů a poslední Berdychova porážka je stará pouze dva měsíce - došlo k ní v semifinále Davisova poháru v Bělehradu. S Roddickem prohrává Berdych 2:6, přičemž naposledy podlehl bývalé světové jedničce v dubnovém finále v Miami. "Je to síla, ale na druhou stranu je to čest v takové skupině hrát," uvedl po losu Berdychův kouč Tomáš Krupa.

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1 500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 milionu dolarů (v přepočtu 29,523 milionu korun). Berdych si může v Londýně bodově přilepšit, přesto se v žebříčku dopředu neposune, i kdyby zvítězil. Vedení ATP už hráčům odečetlo body za loňský Turnaj mistrů. Berdych nyní na Murrayho ztrácí 1605 bodů a maximálně by se k němu mohl přiblížit. Naopak ze šestého místa ho mohou odsunout Roddick i Ferrer.

Pětadvacetiletý český tenista je jediným debutantem v soutěži. Na Turnaji mistrů však není poprvé, před třemi lety zažil atmosféru jako náhradník. V Šanghaji se na kurt nedostal. "Soupeři sice budou extrémně těžcí, ale určitě tam nechci jet pouze se učit. Moc dobře vím, jak je těžké se tam kvalifikovat, a těžko můžu říkat, že se tam kvalifikuju dalších pět let po sobě. Takže chci letos v Londýně i něco pořádného předvést," řekl Berdych v rozhovoru deníku Sport minulý týden poté, co se kvalifikoval.

Dlouhý narazí ve čtyřhře také na světové jedničky

V soutěži čtyřhry se Lukáš Dlouhý s Indem Leanderem Paesem podobně jako Berdych objeví ve skupině A. Česko-indický pár čekají světové jedničky Bob a Mike Bryanové z USA, Poláci Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski a nečekaní wimbledonští vítězové Jürgen Melzer a Philipp Petzschner z Rakouska.

Berdych se utká na úvod turnaje s Djokovičem

K prvnímu utkání na Turnaji mistrů nastoupí Berdych v pondělí okolo 15:00. V Londýnské aréně bude jeho soupeřem třetí hráč světa Djokovič. Srba letos Berdych porazil v semifinále Wimbledonu, kde mu nepovolil ani jeden set. O den dříve, v neděli, na kurt nastoupí Dlouhý s Paesem, které na úvod čeká zápas proti polské dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski, vítězům červnového turnaje v Eastbourne.

Los Turnaje mistrů 2010:

Dvouhra:

Skupina A: Nadal (1-Šp.), Djokovič (3-Srb.), Berdych (6-ČR), Roddick (8-USA)

Skupina B: Federer (2-Švýc.), Söderling (4-Švéd.), Murray (5-Brit.), Ferrer (7-Šp.)

Čtyřhra:

Skupina A: B. Bryan, M. Bryan (USA), Dlouhý, Paes (ČR/Ind.), Fyrstenberg, Matkowski (Pol.), Melzer, Petzschner (Rak.)

Skupina B: Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.), Kubot, Marach (Pol./Rak.), Bhúpathí, Mirnyi (Ind./Běl.), Moodie, Norman (JAR/Belg.)

Roger Federer
zdroj: AP autor: Georgios Kefalas
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články