Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Češky vyhrály 2:0 a jsou bod od postupu do finále

Ostrava - Petra Kvitová porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3 a české tenistky dělí bod od druhého postupu do finále Fed Cupu za sebou. Obhájkyně titulu vedou v semifinále v Ostravě nad Italkami po sobotě 2:0 na zápasy. V úvodní dvouhře uspěla česká dvojka Lucie Šafářová, která za podpory sedmi tisíc fanoušků v ČEZ areně porazila Francesku Schiavoneovou 7:6 a 6:1.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTk

"Vést 2:0 je perfektní, ale stále chybí nejdůležitější krok, a to je ten třetí. Ještě jsme nevyhráli, ale věřím, že jeden mečbol ze tří proměníme," řekl kapitán Petr Pála. "Bod je důležitý a 2:0 po prvním dnu je super výsledek. Potřebujeme jeden bod a je jedno, kdo ho urve," doplnila Kvitová. V neděli může třetí postupový bod získat Kvitová, proti které by měla nastoupit Schiavoneová, ale je možné, že italský kapitán Corrado Barazzutti přichystá změnu. Na kurt může poslat Flavii Pennettaovou nebo Robertu Vinciovou. K další dvouhře nastoupí Šafářová a Erraniová, ale i v tomto případě je změna možná. Do závěrečné čtyřhry jsou na české straně nahlášeny loňské vítězky Roland Garros Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a na italské Vinciová s Erraniovou.

Semifinále skvěle začala Šafářová. Hrála útočně, opírala se o rychlý forhend a dařil se jí i levácký servis. V prvním setu ale neudržela brejk a za stavu 5:6 odvrátila tři setboly. Ve zkrácené hře se uvolnila a dominovala díky větší agresivitě. Ve stejném duchu pokračovala i v druhé sadě a od stavu 1:1 získala pět her v řadě. Zápas česká hráčka ukončila hned při prvním mečbolu po hodině a tři čtvrtě. "Pocity jsou nepopsatelné, protože atmosféra byla nádherná, lidi mě hnali a bylo to báječné. Je to krásný pocit vyhrát první bod," uvedla Šafářová. Pětadvacetiletá tenistka vyhrála ve Fed Cupu šestou dvouhru v kariéře a vítězstvím nad světovou dvanáctkou dosáhla nejcennějšího dílčího úspěchu v soutěži.

Světová trojka Kvitová, která hrála zápas poprvé po měsíční pauze, se pomalu rozjížděla a zastřelovala. Občas dala předlouhý aut a proti běhavé a nepříjemné Erraniové přišla jako první o podání. Vzápětí ale vyrovnala na 2:2 a první set rozhodla nekompromisně v desáté hře. Získala ji po tvrdých returnech čistou hrou.

"Od začátku jsem byla trošku nervózní, přeci jen jsem nehrála dlouho zápas a navíc to bylo doma v Ostravě a kousek od Fulneku. Nervozita byla znát, kazila jsem hodně returnů a bekhendů, ale forhend mě sem tam podržel. Chvilku trvalo, než jsem se dostala do hry. Důležitá je výhra a historie se neptá, jaká byla," řekla Češka.

I v druhém setu musela Kvitová dotahovat Italčin náskok. Wimbledonská vítězka ale ukázala agresivní údery i rychlé nohy a dobré voleje na síti. Od stavu 1:3 Kvitová zvýšila tlak, méně kazila a šňůrou pěti her zápas dokončila. Kvitová tak prodloužila svou fedcupovou sérii výher ve dvouhře na devět zápasů. Tenistky loni získaly stříbrný pohár, který je vystaven v hale, pro Česko poprvé po 23 letech výhrou ve finále nad Ruskem. Italkám patří díky titulům z let 2006, 2009 a 2010 a čtvrté semifinálové účasti za sebou pozice současných jedniček fedcupového žebříčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Itálie

Tenistky Ruska a Srbska hrají po prvním dnu nerozhodně

Stav semifinále Fed Cupu mezi tenistkami Ruska a Srbska je po prvním dnu nerozhodný 1:1. Hostující tým dnes v Moskvě poslala do vedení bývalá světová jednička Jelena Jankovičová, loňské finalistky poté vyrovnaly díky Světlaně Kuzněcovové. Jankovičová si v úvodní dvouhře poradila s Anastasjou Pavljučenkovovou po setech 6:4 a 6:3.

Její spoluhráčka a další někdejší první tenistka žebříčku Ana Ivanovičová pak ale podlehla Kuzněcovové 2:6, 6:2 a 4:6. V neděli by si měly tenistky soupeřky prohodit, do závěrečné čtyřhry jsou pak nahlášené Maria Kirilenková s Jelenou Vesninovou a Bojana Jovanovská s Aleksandrou Kruničovou. Srbsko hraje semifinále Fed Cupu poprvé v historii, naopak Rusky můžou soutěž vyhrát už popáté.

Postupující tým se v listopadovém finále utká s vítězem zápasu Česká republika - Itálie, ve kterém domácí obhájkyně titulu dělí v Ostravě po sobotních dvouhrách od postupu jediné vítězství.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články