Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bouzková si polepšila o pět míst, Plíšková vypadla z první desítky žebříčku

Přestože se za Wimbledon neudělovaly body do světového žebříčku, polepšila si čtvrtfinalistka londýnského grandslamu Marie Bouzková na 61. příčku. Česká jednička Karolína Plíšková naopak vypadla z nejlepší desítky.

Marie Bouzková se raduje z postupu na Wimbledonu
zdroj: REUTERS

Třiadvacetiletá Bouzková, která si v All England Clubu zahrála první grandslamové čtvrtfinále, se posunula o pět míst. Jejím maximem v pořadí WTA je 46. příčka z předloňského srpna.

Loňská finalistka z londýnské trávy Karolína Plíšková tentokrát ve Wimbledonu skončila už ve druhém kole. V žebříčku se třicetiletá tenistka propadla o osm míst na patnáctou pozici.

Jedničkou je stále Iga Šwiateková z Polska, na druhé místo se posunula Anett Kontaveitová z Estonska. Vítězka Wimbledonu Jelena Rybakinová z Kazachstánu stále drží 23. pozici.

Mužskou jedničkou je Daniil Medvěděv z Ruska, který však nemohl v Londýně startovat, před Alexanderem Zverevem z Německa. Srb Novak Djokovič po obhajobě wimbledonského titulu a zisku 21. grandslamu klesnul ze třetí na sedmou příčku.

Bývalý první hráč světa totiž doplatil na odečet loňských 2000 bodů, protože letos se v All England Clubu nehrálo o body. Vedení mužského i ženského okruhu tak potrestalo pořadatele za to, že kvůli invazi na Ukrajinu vyloučili z turnaje ruské a běloruské reprezentanty.

Poprvé po 25 letech vypadl z žebříčku vítěz dvaceti grandslamů Roger Federer. Do pořadí se počítají výsledky z posledních 52 týdnů a bývalý první hráč světa nehrál od vyřazení ve čtvrtfinále loňského Wimbledonu.

Čtyřicetiletý Federer se loni v srpnu podrobil třetí operaci pravého kolena během 18 měsíců, ale v říjnu se chce vrátit na kurty. Rád by se také za rok představil v All England Clubu, kde osmkrát triumfoval.

Další hrající legenda Serena Williamsová se sice ve Wimbledonu po roce vrátila na kurt, ale z žebříčku vypadla ze stejného důvodu jako Švýcar. Majitelka 23 singlových grandslamových trofejí prohrála v Londýně v prvním kole s Francouzkou Harmony Tanovou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články