Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych prohrál i s Nišikorim. Federer přerušil sérii Djokoviče

Londýn - Tomáš Berdych se ve druhém vystoupení na tenisovém Turnaji mistrů utkal s Japoncem Keiem Nišikorim. Pětadvacetiletý Japonec byl nad jeho síly a podlehnul mu ve třech setech. O šanci zahrát si na letošním Masters semifinále český tenista úplně nepřišel, ale vzhledem k tomu, že jej čeká v závěrečném duelu světová jednička Novak Djokovič a Berdych musí v tomto utkání bezpodmínečně vyhrát, nejsou jeho postupové naděje příliš vysoké. "Zkusím si v posledním utkání sezony zahrát dobrý tenis," dodal Berdych.

Tomáš Berdych
zdroj: Reuters autor: Tony O\'Brien

Berdych v neděli na úvod v Londýně podlehl hladce Švýcarovi Rogeru Federerovi a potvrdil tradici, že první zápas na Turnaji mistrů nevyhrává. Na druhou stranu však dokázal vždy uspět v následujícím duelu, což chtěl naplnit i proti Nišikorimu, jehož v prvním utkání deklasoval Djokovič.
 
O osudu úvodního setu rozhodl jedenáctý game, v němž se Berdych potýkal s prvním servisem a ztrátu podání zpečetil forhendem do sítě. Nišikori brejk potvrdil a pohodu ze zisku setu si přenesl i do druhé sady, v níž okamžitě získal další brejk.

Třicetiletý Berdych při svém šestém startu na finále sezony ATP poprvé nezvítězil v druhém duelu v základní skupině.

S Berdychovými šancemi to za stavu 0:2 vypadalo hodně nepříznivě, nicméně český tenista zastavil sérii pěti ztracených gamů a po Nišikoriho dvojchybě srovnal na 2:2. Převzal otěže zápasu, odskočil na 5:2 a bez problémů dotáhl set do konce.

Poprvé na turnaji šel zápas do tří setů
 
Dlouho vyrovnaný vývoj třetí sady mohl Berdych zlomit za stavu 3:3 při podání Nišikoriho, ale nevyužil brejkbol. "Rozběhal jsem ho dobře, výměna začala dobře, ale nedokázal jsem ho brejknout. To byl rozdíl. Není to skvělé, ale tak to je. S Keiem jsme nehráli tři roky. Bylo to obtížné, rozhodlo pár bodů. Je to velmi dobrý hráč z elitní osmičky. Hraje dobrý tenis a byl to těsný zápas," okomentoval český tenista.

Japonec v následujícím gamu svou šancí nepohrdl a poté, co Berdych forhendem trefil jen pásku, dostal se do vedení 5:3. Čistou hrou si následně připsal čtvrté vítězství z pěti duelů proti Berdychovi a udržel si šanci na postup.

Srbský tenista prohrál na Turnaji mistrů poprvé od roku 2011 

Semifinále už má jisté šestinásobný vítěz turnaje Federer, jenž v duelu gigantů porazil ve dvou setech Djokoviče a ukončil jeho sérii 23 vítězných zápasů. Srbský tenista prohrál na Turnaji mistrů poprvé od roku 2011, v následujících třech letech dokráčel pokaždé bez porážky k titulu.

Vítězné gesto Federera poté, co porazil na Masters Djokoviče
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Federer získal ve vyrovnané bilanci s Djokovičem těsně navrch, vede 22:21. Srbského rivala porazil letos potřetí, nicméně prohrál s ním mimo jiné dvě nejdůležitější finále ve Wimbledonu a na US Open.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články