Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Berdych přejel Fogniniho a narazí na Federera, Djokoviče vyřadil Čong Hjon

Tomáš Berdych porazil v osmifinále Australian Open Itala Fabia Fogniniho hladce 6:1, 6:4 a 6:4. Devatenáctý nasazený si tak posedmé v Melbourne zahraje čtvrtfinále, v kterém se utká s Rogerem Federerem. Obhájce titulu si poradil s Maďarem Mártonem Fucsovicsem rovněž ve třech setech 6:4, 7:6 a 6:2. Zato šestinásobný vítěz prvního grandslamu roku Novak Djokovič v osmifinále tvrdě narazil a na Korejce Čong Hjona si neudělal ani set - prohrál 6:7, 5:7, 6:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych je ve čtvrtfinále AO, čeká ho Federer

Berdych porazil Fogniniho za dvě hodiny a osm minut. Český hráč výborně začal a vyhrál osm z prvních devíti her utkání. Ital si nechal za stavu 4:1 zavázat kotník, ale zápas dohrál. Berdych proměnil svým 37 vítězným úderem první mečbol.

"Potvrdilo se, že tohle je můj oblíbený kurt. Užil jsem si každou minutu," řekl Berdych. "Fognini je nevyzpytatelný soupeř, ale hrál jsem ostražitě každý míč a jsem rád, že jsem uspěl ve třech setech."

Čtvrtfinále na úvodním grandslamu sezony si Berdych zahrál šestkrát v řadě v letech 2011 až 2016. Dvakrát (2014 a 2015) postoupil až do semifinále.

S Federerem má Berdych negativní bilanci 6:19 a prohrál s ním posledních osm zápasů. Na Australian Open se spolu střetli už čtyřikrát a český hráč získal jen dva sety.

"Pokud existuje plán, jak uspět, tak bych ho rád znal, abych byl upřímný," řekl Berdych k nadcházejícímu utkání s jedním z nejlepších hráčů historie a dodal: "Půjdu předvést co nejlepší výkon a budu věřit, že to můžu dokázat. Už jsem ho porazil, i na grandslamu, ale samozřejmě je to extrémně těžké."

Návrat bývalého vládce světového žebříčku Novaka Djokoviče skončil v Melbourne už ve čtvrtém kole. Tam hvězdu, která se zotavila po zranění lokte, zastavil korejský tenista Čong Hjon, který vyhrál ve třech setech 7:6, 7:5, 7:6.

Čong Hjon se pustil do svého idolu bez respektu a bývalý první hráč světa, jemuž v trenérském týmu pomáhá i Radek Štěpánek, nedokázal bojovnému a neúnavnému soupeři čelit. Třicetiletý Srb, který má dvanáct grandslamových titulů, se navíc trápil při podání, na jehož změně kvůli problémům s loktem pracoval, a v úvodím setu nasbíral sedm z celkem devíti dvojchyb.

Po prohraném tie-breaku první sady si Djokovič, jenž vloni vypadl v Melbourne už ve druhém kole, nechal ošetřit pravou paži a loket, později i pravou nohu. S Korejcem, který na konci minulé sezony vyhrál v Miláně premiérový ročník Turnaje mistrů pro hráče do 21 let Next Gen Finals, bojoval tři hodiny a 21 minut, třísetovou porážku ale neodvrátil. "Musím se smířit s okolnostmi, i když je to frustrující," řekl Djokovič o zdravotních problémech po zápase se soupeřem, který připomínal mladší verzi jeho samotného.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič v Austrálii skončil. Vyřadil ho Korejec Hjon

Korejec ve výměnách bojoval do poslední chvíle a z defenzivy dokázal zahrát vítězné údery. "Byl jako zeď. Působivé. Výhru si zasloužil," uznal Djokovič.

Loket zdaleka nemá dobrý. S bolestí bojoval po celý zápas a zatím neví, zda si bude muset dopřát další pauzu. "Úroveň bolesti ale nebyla tak vysoká, abych to musel vzdát. Ovlivňovala však hlavně servis, což je proti tak dobrému hráči na returnu složité. Musím si teď sednout s celým týmem, nechat se zase vyšetřit a zjistit, co se uvnitř (ruky) děje," řekl.

Nejmladší hráč v pavouku mužské dvouhry po proměněném mečbolu nijak bouřlivě neslavil a skromně u sítě přijal gratulace od Djokoviče. "Dneska se mi splnil sen. Je to pro mne čest, zahrát si s Novakem. Když jsem byl malý, snažil jsem se ho napodobovat. Byl to můj idol," přiznal Korejec. Čong Hjon, kterému patří 58. místo v pořadí ATP, byl dosud na grandslamu nejdál vloni ve 3. kole Roland Garros. O postup do semifinále se utká s dalším překvapením turnaje Tennysem Sandgrenem.

Američan v Melbourne dál prožívá debut jako za snu. Šestadvacetiletý hráč z konce první stovky žebříčku vyřadil v osmifinále pátého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska po pětisetové bitvě 6:2, 4:6, 7:6, 6:7 a 6:3. Rodák z Tennessee po utkání nemohl postupu uvěřit. "Nevím, jestli se mi to jen zdá, nebo ne. Ale vy všichni jste tady, já nejsem ve spodním prádle, tak možná to není sen," řekl v rozhovoru na kurtu Sandgren, jenž se stal teprve druhým mužem, který při premiérovém startu v Melbourne Parku postoupil do čtvrtfinále.

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Berdych (19-ČR) - Fognini (25-It.) 6:1, 6:4, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Fucsovics (Maď.) 6:4, 7:6 (7:3), 6:2, Sandgren (USA) - Thiem (5-Rak.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:4), 6:7 (7:9), 6:3, Čong Hjon (Korea) - Djokovič (14-Srb.) 7:6 (7:4), 7:5, 7:6 (7:3).

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: Keysová (17-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6:3, 6:2, Kerberová (21-Něm.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:2, Halepová (1-Rum.) - Ósakaová (Jap.) 6:3, 6:2, Karolína Plíšková (6-ČR) - Strýcová (20-ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo: Čchan Jüng-žan, Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) - Čchan Chao-čching, Srebotniková (14-Tchaj-wan/Slovin.) 6:3, 6:2, Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Krejčíková, Siniaková (16-ČR) 7:6 (7:2), 6:7 (4:7), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo: Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Peschkeová, Kontinen (4-ČR/Fin.) 3:6, 6:3, 10:8.

Junioři:

Čtyřhra - 1. kolo: Macháč, Štyler (6-ČR) - Gimenez, Sridhar (Braz./USA) 3:6, 6:3, 10:5.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo: Morvayová, Radišičová (SR/Slovin.) - Beránková, Hertelová (ČR/Pol.) 1:6, 6:2, 10:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články