Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych porazil Tsongu a zahraje si v Pekingu finále

Peking - Poprvé od loňského Wimbledonu si tenista Tomáš Berdych zahraje v turnajovém finále. Český hráč dnes v Pekingu porazil nejvýše nasazeného Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 6:4, 4:6 a 6:1 a v boji o titul vyzve Chorvata Marina Čiliče. V případě, že šestadvacetiletý Berdych ve finále uspěje, získá šestý triumf v kariéře a první po více než dvou letech. Naposledy se radoval v Mnichově v květnu 2009.

Tomáš Berdych
zdroj: AP

Berdych navíc postupem do pekingského finále výrazně posílil svoji pozici v boji o londýnský Turnaj mistrů. Na osmém místě, posledním postupovém, odskočí devátému Nicolasi Almagrovi ze Španělska minimálně na rozdíl 370 bodů.

Český tenista se s Tsongou utkal na okruhu ATP vůbec poprvé v kariéře a v bitvě plné tvrdých výměn měl důraznější return. O zisku první sady Berdych rozhodl v desáté hře právě díky returnu. Po jednom bekhendovém se Francouz jen ohlédl a bezmocně pohodil rukou, při setbolu pak trefil míč rámem a poslal ho do nebe i do autu.

V bitvě servisů v druhém setu měl Berdych první brejkbol. Za stavu 4:3 ale skončil jeho return v autu, což potvrdilo na vyžádání Tsongy až jestřábí oko. Vzápětí Berdych poprvé v utkání nabídl brejkbol soupeři, o servis přišel a hrál se třetí set.

Berdycha nezastavil ani bolavý kotník

Berdych v rozhodující sadě soupeře předčil razancí i trpělivostí. Od stavu 1:1 získal pět her v řadě a nezastavil ho ani problém s levým kotníkem, který pocítil ve třetí hře. Za stavu 4:1 si nechal od fyzioterapeuta zpevnit bandáž. Skvělé tenisové představení Berdych ukončil po dvou hodinách a šesti minutách při prvním mečbolu esem.

Zítra čeká na Berdycha, kterému patří ve světovém žebříčku desátá příčka, pětadvacátý hráč světa Čilič, s nímž má navíc lepší zápasovou bilanci. Prostějovský tenista vyhrál dva ze tří zápasů - mimo jiné pětisetovou bitvu v semifinále Davis Cupu v roce 2009, ale letos v Marseille s ním prohrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články