Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Berdych porazil Tipsareviče a kvalifikoval se na Turnaj mistrů

Paříž – Po Petře Kvitové se – alespoň částečně – daří i mužskému tenisu: Tomáš Berdych si stejně jako loni zahraje Turnaj mistrů. Český hráč se do Londýna mezi elitní osmičku sezony kvalifikoval díky výhře nad Srbem Jankem Tipsarevičem 7:5 a 6:4 ve 3. kole v Paříži. Berdychova výhra zajistila účast na Turnaj mistrů také Francouzi Jo-Wilfriedu Tsongovi a Američanovi Mardymu Fishovi. Uzavřeli tak osmičku nominovaných. Před nimi měli jistotu účasti první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska, Španělé Rafael Nadal a David Ferrer, Brit Andy Murray a Švýcar Roger Federer.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V Londýně se Turnaj mistrů uskuteční od 20. do 27. listopadu a Berdych má šanci vylepšit loňské výsledky, kdy jednou vyhrál, dvakrát prohrál a vypadl ve skupině.

Postup na Turnaj mistrů i do čtvrtfinále turnaje série Masters Paříži, který před šesti lety vyhrál, si Berdych proti Tipsarevičovi vydřel. V prvním setu český hráč prohrával už 1:5, ale pak výrazně zlepšil return i podání. Vyhrál šest her v řadě i úvodní sadu.

I ve druhém setu měl Berdych pomalejší rozjezd. Přišel potřetí v zápase o servis a ztrátu vymazal až v osmé hře, ve které doběhl dva zkrácené míče. Rozjetý Čech pak získal další dva gamy. V tom posledním mu Tipsarevič pomohl dvěma dvojchybami po sobě. Při mečbolu Berdych soupeře rozběhal a poslal forhend do odkrytého rohu. Šestadvacetiletý Berdych dokázal Tipsareviče porazit poprvé v kariéře. Předchozí čtyři zápasy, včetně letošních na US Open a Masters v Montrealu, prohrál. V pátečním čtvrtfinále se pátý nasazený Berdych střetne s Britem Murrayem, který ve třetím kole nedal šanci Andymu Roddickovi z USA a vyhrál dvakrát 6:2.

Berdychovi poděkoval Tsonga

Díky dnešní výhře se na Turnaj mistrů dostali také Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Američan Mardy Fish, který svůj zápas nedohrál. Argentinci Juanu Mónakovi vzdal kvůli problémům se stehnem ve třetím setu. "Když jsem přišel do šatny, tak mi Tsonga podal ruku, usmíval se a říkal, že děkuje. To bylo docela vtipný," řekl Berdych.

Tomáš Berdych
zdroj: AP Photo autor: Andy Wong

Když Berdych porovnával, jestli bylo lepší se na Turnaj mistrů kvalifikovat loni poprvé, nebo to letos zopakovat, měl rychle jasno. "Tohle má vyšší hodnotu. Je náročnější posouvat cíle po skvělé sezoně. Každá sezona měla něco, ale vždy je složitější něco obhájit. Cením si, že jsem se zase kvalifikoval a hraju víc vyrovnaně," řekl Berdych.

Ve srovnání s loňskem dokázal Berdych nemyslet na to, že má šanci dostat se na Turnaj mistrů. Tahle myšlenka mu loni značně svazovala ruce. "Letos se mi to podařilo dost vytlačit. Už jsem věděl, jak s tím naložit a jak se zachovat," řekl Berdych. Právě zkušenosti z minulé sezony byly podle něj letos důležité. "To, čím jsem si prošel loni, ve mně zanechalo hodně zkušeností. Jsem rád, že když ta situace letos znovu nastala, že se mi ji podařilo vyřešit líp," pochvaloval si.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články