Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych porazil Raonice a postupuje do čtvrtfinále

Paříž - Tenista Tomáš Berdych poprvé v kariéře porazil Kanaďana Milose Raonice a po výhře 7:6 a 6:4 postoupil do čtvrtfinále turnaje Masters v Paříži. O semifinále se český vítěz tohoto turnaje z roku 2005 utká s obhájcem loňského vítězství Davidem Ferrerem ze Španělska.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/EMPICS

Díky Berdychově výhře je už jasná osmička hráčů pro Turnaj mistrů v Londýně, kam se mohl Raonic kvalifikovat, kdyby v Paříži minimálně došel do finále. Zbylá dvě místa obsadili Švýcar Stanislas Wawrinka a Francouz Richard Gasquet, kteří se připojili k již dříve kvalifikované šestici Rafael Nadal, Novak Djokovič, Ferrer, Juan Martín del Potro, Berdych a Roger Federer. Brit Andy Murray nebude hrát příští týden v Londýně kvůli zranění.

Jediným debutantem na finále ATP World Tour bude Wawrinka a díky jeho a Federerově účasti se poprvé v historii na Turnaji mistrů představí dva Švýcaři. Gasquet se dostal mezi nejlepší osmičku v sezoně podruhé v kariéře, po šesti letech od premiérového startu v Šanghaji.

Nasazené šestce Berdychovi se podařilo Raonice zdolat na třetí pokus. Naposledy mu podlehl před měsícem ve finále v Bangkoku a povzdechl si tehdy, že Kanaďan "servíruje ze třetího patra". Také dnes ho rodák z černohorské Podgorici zasypal celkem 18 esy a v prvním setu ho dokonce nepustil ani k jednomu brejkbolu.

Nicméně servis fungoval spolehlivě i Berdychovi, takže se rozhodovalo v maratonském tie-breaku. Osmadvacetiletý Čech v něm nevyužil pět setbolů (jeho soupeř tři), ale díky šestému proměněnému sadu získal po výsledku 15:13.

Na začátku druhého setu vzal Berdych hned při první příležitosti Raonicovi podání a brejk už do konce sady nepustil. Za necelé dvě hodiny postoupil do čtvrtfinále, kde odehraje jubilejní desátý zápas v kariéře s Ferrerem. S jednatřicetiletým Španělem má Berdych negativní bilanci 3:6. Naposledy mu podlehl v loňském finále Davis Cupu v Praze, kde se nicméně nakonec ze zisku "salátové mísy" radoval český tým.

Další čtvrtfinálovou dvojici tvoří Srb Novak Djokovič, jenž si díky třísetové výhře nad Američanem Johnem Isnerem připsal 14. vítězný zápas za sebou, a Wawrinka. Předloňský vítěz pařížského turnaje Federer se zase podruhé během pěti dnů utká s Argentincem Del Potrem, s nímž v neděli prohrál finále v Basileji. Čtvrtfinálovou osmičku, jež je totožná se sestavou pro Londýn, doplňují světová jednička Nadal a jeho páteční soupeř Gasquet.

Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch):

Dvouhra - 3. kolo: Berdych (6-ČR) - Raonic (10-Kan.) 7:6 (15:13), 6:4, Nadal (1-Šp.) - Janowicz (14-Pol.) 7:5, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Isner (13-USA) 6:7 (5:7), 6:1, 6:2, Ferrer (3-Šp.) - Simon (15-Fr.) 6:2, 6:3, Del Potro (4-Arg.) - Dimitrov (Bulh.) 3:6, 6:3, 6:4, Federer (5-Švýc.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 6:4, Wawrinka (7-Švýc.) - Almagro (12-Šp.) 6:3, 6:2, Gasquet (9-Fr.) - Nišikori (Jap.) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články