Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Berdych myslí po daviscupovém triumfu na grandslamový titul

Prostějov - Povzbuzen vítězstvím v Davisově poháru myslí tenista Tomáš Berdych v nadcházející sezoně na grandslamový titul. Šestý hráč světa doufá, že mu třeba právě zisk salátové mísy pomůže uspět.

Poslední čtyři sezony Berdych pokaždé prolomil nějakou hranici. V roce 2009 dovedl tenisty poprvé do finále Davisova poháru, o rok později si zahrál grandslamové finále a byl poprvé šestý na světě, což je dosud jeho maximem. Loni vyhrál poprvé přes 50 zápasů a letos premiérově dva turnaje a k tomu Davis Cup.

Odpověď na otázku, co poprvé dokáže v roce 2013, byla z jeho pohledu jasná. Chtěl by získat grandslamový titul. "Bylo by krásné, kdyby to poprvé bylo i z individuální scény a povedlo se to na jednom z těch čtyř (grandslamových turnajů)," řekl Berdych na setkání s médii v Prostějově v rámci tenisové extraligy.

Ke grandslamovému vavřínu má relativně blízko. Okusil finále Wimbledonu v roce 2010, kdy hrál i semifinále French Open, a mezi nejlepší čtyřku se dostal rovněž letos v září na US Open. Na Australian Open byl dvakrát ve čtvrtfinále.

"K výhře je potřeba hodně věcí, ale na druhou stranu malé detaily, které se musí poskládat. Je to i kus sebevědomí, trochu štěstí a dané formy během čtrnácti dnů," uvažoval Berdych. Doufá, že výhra v Davisově poháru mu pomůže. "Pro hodně hráčů byla výhra v Davis Cupu určitým zlomem a doufám, že i tohle bude kousek do skládačky, který mi může pomoci se prosadit," konstatoval.

Ideálním příkladem je první hráč světového žebříčku Novak Djoković, který po výhře Srbska v roce 2010 v Davisově poháru odehrál dvě fantastické sezony.

Berdych si nechtěl vybírat, na kterém z grandslamů by chtěl uspět. "Ať je to jakýkoli grandslam, tak kdyby se to kdekoli povedlo, tak je to jedno," řekl rodák z Valašského Meziříčí. Český mužský tenis čeká na grandslamového vítěze ve dvouhře již od roku 1998, tehdy Petr Korda kraloval v Melbourne na Australian Open.

Ke grandslamovému vrcholu se Berdych pokusí vystoupat s koučem Tomášem Krupou, kondičním trenérem Davidem Vydrou a španělským fyzioterapeutem José Felixem Gonzalesem Castillou. "Tým se nemění," přikývl.

Občas tenistu v příští sezoně opět na turnaje doprovodí i jeho přítelkyně Ester Sátorová. Letos měla jeho milá dobrou bilanci, protože mu asistovala u obou titulů v Montpellier a také ve Stockholmu. "Zeptám se, kolik turnajů bude schopna absolvovat, ale vypadá to, že by mohla doletět do Austrálie," ušklíbl se Berdych.

Po dovolené už pomalu končí kondiční přípravu. "Je to můj denní chleba a vím, že to musí být, že to k tomu patří. Ne že bych se na to vyloženě těšil, ale zvládám to bez problémů a už jsem se po volnu na pohyb těšil," řekl Berdych, který fanoušky pravidelně informuje o posilování a běhání na sociálních sítích.

V extralize by si měl zahrát i první zápas od vítězství v Davisově poháru. Na tenis už se těšil. "Měl jsem dostatečný čas, kdy jsem neměl raketu v ruce. Skvělý konec roku dodá člověku vždy energii a o to je to ještě lepší," řekl Berdych.

Sezonu začne na exhibici v Abú Zabí. Podobný model se mu na rozjezd roku osvědčil. "Není to z pověrčivosti, ale funguje to, tak jsem se nebránil program zopakovat a doufám, že se to potvrdí," přál si. Mimo jiné se tam potká i se Španělem Rafaelem Nadalem, který bude hrát první turnaj po půlroční pauze s kolenem. "Jsem na něj opravdu zvědav, v jaké formě přijede a jak na tom bude," dodal Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články