Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Murray udivil svět, ale... Končit v půl páté ráno není dobré pro nikoho, řekl

Dlouhou noc má za sebou pětatřicetiletý skotský tenista Andy Murray, který na Australian Open postoupil do třetího kola. V pětisetové bitvě s Thanasim Kokkinakisem jen o pět minut nepřekonali nejdelší délku zápasu v historii melbournského grandslamového turnaje. Nejenže zápas trval téměř šest hodin (5:50), ale také skončil až v půl páté ráno, což vyvolalo hodně rozporuplné reakce.

Andy Murray
zdroj: Profimedia autor: Guo Lei / Xinhua News

Skotský tenisový nezmar, který se vrátil na kurty před časem po operaci s endoprotézou kyčle, to označil za frašku. Ale pochválil fanoušky, kteří vydrželi na tribunách až do konce zápasu.

"Vytvořili nám dobrou atmosféru, i když někteří asi museli brzy do práce," řekl pro bbc.com s tím, že kdyby jeho potomek přišel z tenisu v pět hodin ráno, asi by to neviděl rád. A hned dodal: "Není to dobré pro nikoho – pro hráče, rozhodčí, funkcionáře ani pro fanoušky."

Bývalou světovou jedničku ve třetím kole čeká čtyřiadvacátý nasazený hráč turnaje Robert Bautista Agut a nerad by si noční boj zopakoval. "Mluvíme o tom už roky," upozornil Skot na to, že zápas začínal deset minut před půl jedenáctou.

Ředitel turnaje Craig Tiley ovšem tvrdí, že není třeba měnit rozpis, který v úvodu pozdržel déšť a extrémní horko. Ale přiznal: "I když má takový zápas začínat po 22. hodině, tak nečekáte, že bude trvat téměř šest hodin."

I třetí nasazená tenistka turnaje Jessica Pegualová, jež je členkou hráčské rady WTA, uznala: "Tohle není zdravé pro nikoho. Může to ovlivnit i další výkon hráče. A zejména někoho, jako je Andy, který potřebuje čas na zotavení, aby byl v dalším kole fyzicky fit. Musí se to změnit co nejdřív," dodala Američanka s tím, že je třeba o tom debatovat a čeká i na iniciativu od tenistů.

Jamie Murray ocenil bratrova bojovného ducha: "Je to pozoruhodné, ale skončit v půl páté ráno je skvělé pro všechny ve Velké Británii, ale ne pro lidi v Austrálii. Je potřeba plánovat zápasy pořádně, a ne aby zodpovědní lidé strkali hlavu do písku. Protože to, co se stalo Andymu, se může stát komukoliv dalšímu," dodal k tématu délky a času zápasů.

I osmnáctinásobná grandslamová vítězka Martina Navrátilová chce změnu. "Je nezbytné, abychom vytvořili lepší pravidla. Murray a Kokkinakis skončí po čtvrté ráno – to je šílené. Žádný jiný sport to nedělá," uvedla na Twitteru.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články