Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Královnou Australian Open se stala Ósakaová a má čtvrtý grandslamový titul

Po proměněném mečbolu zvedla raketu nad hlavu a s úsměvem od ucha k uchu začala slavit. Japonská tenistka Naomi Ósakaová se stala po dvou letech znovu šampionkou Australian Open. Ve finále v Melbourne porazila Američanku Jennifer Bradyovou 6:4, 6:3 a získala čtvrtý grandslamový titul.

Naomi Ósakaová s trofejí pro vítězku Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Loren Elliott

Ósakaová poprvé vyhrála Australian Open v roce 2019 po vítězství nad Petrou Kvitovou. První grandslamový titul slavila na US Open o rok dříve a v New Yorku uspěla i loni. Třiadvacetiletá Japonka je šestnáctou hráčkou s alespoň čtyřmi grandslamovými tituly v open éře.

"Opravdu chci poděkovat svému týmu, tohle je pro vás," řekla Ósaková s trofejí při vyhlášení v Areně Roda Lavera. K fanouškům, kteří se mohli vrátit v omezeném počtu na tribuny v závěru turnaje, dodala: "V neposlední řadě chci poděkovat, že jste přišli. Vaše energie pro mě moc znamená. Hrát grandslam v současné době je velkým privilegiem. Díky za tuhle šanci."

Je nám líto, video expirovalo.
Ósakaová se na Australian Open radovala ze čtvrtého grandslamového titulu v kariéře

Letošní Australian Open začalo kvůli pandemii koronaviru o tři týdny později, aby tenisté mohli před turnajem projít čtrnáctidenní karanténou.

Finále odstartovala Ósakaová perfektním podáním a čistou hrou. Ve výměnách od základní čáry byla přesnější i agresivnější. Bradyová dokázala favoritku zatlačit jen nárazově, ale díky tomu v první sadě srovnala z 1:3 na 3:3. Japonka za stavu 4:4 odvrátila brejkbol a pak ziskem šesti her v řadě utkání rozhodla.

Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové Bradyová ještě ve druhé sadě snížila z 0:4 na 2:4, ale víc jí Ósakaová nedovolila. Zápas po hodině a 17 minutách ukončila jistě při svém podání. "Dneska jsem to nebyla já, ale doufám, že přijdou další příležitosti," řekla pětadvacetiletá Bradyová.

Ósakaová je první tenistkou po Monice Selešové, která vyhrála svá první čtyři grandslamová finále. Američanka v letech 1990 až 1992 uspěla dokonce šestkrát.

Díky vítězství v Melbourne vydělala japonská hráčka 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45 milionů korun). Ve světovém žebříčku se Ósakaová posune na druhé místo. Bradyová se poprvé dostane do dvacítky a bude třináctá.

Výsledky tenisového Australian Open

Ženy:

Dvouhra - finále: Ósakaová (3-Jap.) - Bradyová (22-USA) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články