Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

GLOSA: Djokovičova kauza na australský způsob

Ten virus nám byl čert dlužný. Někde se hraje už zase bez diváků, jinde se nehraje vůbec a někde je počet diváků omezený. I sportovci jdou od testu k testu a těch pozitivních přibývá. Světem, už tak rozděleným na příznivce a odpůrce očkování, nyní zahýbala kauza Novaka Djokoviče, který sice pozitivní test neměl, ale přesto byl cestou na Australian Open zadržen. Nicméně soud jej osvobodil a včera už Srb za oceánem trénoval.

Plakát Na Australian Open
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Baker

Srb touží v Austrálii podesáté zvítězit a stát se tak s jednadvaceti vyhranými grandslamy prvním tenistou v historii, kterému se to podařilo. Ale vyhráno nemá zatím ani ohledně setrvání v Austrálii a čeká, jestli přece jen nebude příslušným ministrem vykázán ze země.

Ta totiž i podle našeho ministerstva zahraničních věcí (viz stránky mzv.cz) požaduje pro vstup do země kromě dalších opatření i kompletní očkování. A to slavný Srb nemá, protože mu příliš nefandí.

Dlouho také nikdo netušil, že covid prodělal. Až v Austrálii po tenistově zadržení jeho právníci oznámili světu, že srbský šampion měl šestnáctého prosince pozitivní test. Je fakt, že nikde na stránkách mzv.cz jsem se nedočetl, že by prodělaný covid měl opravňovat ke vstupu do Austrálie bez toho, aby dotyčný musel do karantény. Ale soud u protinožců by to měl asi vědět lépe.

Nepřidala tomu ani Djokovičova rodina na tiskovce uspořádané po jeho propuštění. Reagovala totiž na dotaz, jak to s jeho pozitivním testem tehdy bylo, tím, že tiskovku ukončila za zpěvu písně Jsme jeden tým. Což nejde jinak, než jim nevěřit.

Nejspíš o covidu neradi hovoří a těžko se jim také divit. Už proto, že den poté, co měl slavný “Djok“ pozitivní výsledek testu, byl fotografován na akci bez roušky a se spoustou dalších lidí...?

Inu, což – každý je přece svého štěstí strůjcem a může se svobodně rozhodnout, jestli se dá očkovat, nebo ne. Ovšem taky je pravda, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná zasahovat do svobody druhého.

A tak to svádí k bezbřehým úvahám: nevěší nám tady někdo bulíky na nos? Že by zrovna pozitivní Djokovičův test nevyšel najevo dřív? A v neposlední řadě: neměla by pravidla o plném očkování, když už se vyhlásí, platit pro všechny?

Slyším ze všech stran, že se s tím virem budeme muset naučit žít, ale jak je zřejmé – to učení bude nějakou dobu trvat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články