Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federer si po skreči Čong Hjona zahraje 30. grandslamové finále

Roger Federer si po skreči Korejce Čong Hjona zahraje 30. grandslamové finále v kariéře, v němž ho čeká Chorvat Marin Čilič. Pokud druhý hráč světového žebříčku ve finále Australian Open uspěje, získá v Melbourne šestý titul a rozšíří svoji rekordní sbírku trofejí z turnajů velké čtyřky na dvacet. Čong Hjon zápas za stavu 1:6, 2:5 vzdal kvůli problémům s puchýři na noze.

Roger Federer
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Šestatřicetiletý Federer vzal hned v úvodním gamu o 15 let mladšímu soupeři servis, což se mu do předčasného ukončení zápasu podařilo ještě třikrát. Sám naopak čelil jedinému brejkbolu, který hned ve druhé hře úvodního setu odvrátil. V Melbourne dosud neztratil ani set.

První Korejec v semifinále některého z grandslamů měl od začátku druhé sady viditelné problémy s pohybem. V jejím průběhu si kvůli puchýřům na noze vyžádal lékařské ošetření, a i když další game získal, hned v tom následujícím premiérový vzájemný duel se švýcarskou legendou po 63 minutách vzdal.

"V prvním setu jsem nic zvláštního nezaznamenal, ale ve druhém jsem si všiml, že je můj soupeř pomalejší," řekl Federer. "Puchýře jsou velmi bolestivé, lepší je skončit. Zaslouží si (Čong Hjon) ocenění, že mi přesto nedal nic zadarmo," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer postoupil do finále AO po soupeřově skreči

"Myslím, že jsem se rozhodl správně. Kdybych pokračoval a hrál špatně, nebylo by to fér vůči divákům a fanouškům," řekl Čong Hjon. "Jsem šťastný, že jsem se dostal až do grandslamového semifinále. Příští rok se chci vrátit ještě silnější," dodal vítěz Turnaje mistrů pro hráče do 21 let Next Gen Finals.

Se světovou šestkou Čiličem má Federer bilanci 8:1, zdolal jej mimo jiné i v loňském finále Wimbledonu. Čiliče čeká třetí grandslamové finále v kariéře, to první na US Open v roce 2014 vyhrál.

Duo Babosová - Mladenovicová
zdroj: ČTK/AP

Obnovené spojení Timey Babosové s Kristinou Mladenovicovou skončilo jejich prvním společným grandslamovým titulem. Ve finále Australian Open maďarsko-francouzský pár porazil Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou 6:4 a 6:3 a nedovolil Ruskám zkompletovat kariérní Grand Slam.

Ve finále pozdější vítězky v první sadě prohrávaly už 2:4, ale pak získaly čtyři hry v řadě. Na úvod druhého dějství přišly o servis, ztrátu vzápětí smazaly a rozhodly v osmé hře. Připravily o podání Makarovovou a pak zápas dokončila Mladenovicová.

V roce 2014 si Babosová s Mladenovicovou zahrály ve finále Wimbledonu. O rok později vyhrály tři turnaje a zúčastnily se Turnaje mistryň. Pak se jejich cesty rozešly a spojily se znovu až letos v Melbourne. Cestou za triumfem porazily i jedničky Andreu Sestini Hlaváčkovou a její tchajwanskou spoluhráčku Čchan Jüng-žan.

Mladenovicová získala druhý grandslamový deblový titul, předtím se radovala na Roland Garros 2016 s krajankou Caroline Garciaovou. Tehdy shodou okolností ve finále porazily právě Makarovovou a Vesninovou. Babosová uspěla poprvé.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Muži: Dvouhra - semifinále: Federer (2-Švýc.) - Čong Hjon (Korea) 6:1, 5:2 skreč.

Ženy: Čtyřhra - finále: Babosová, Mladenovicová (5-Maď./Fr.) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:4, 6:3.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Dabrowská, Pavič (8-Kan./Chorv.) - Makarovová, Soares (3-Rus./Braz.) 6:1, 6:4, Babosová, Bopanna (5-Maď./Indie) - Martínezová, Demoliner (Šp./Braz.) 7:5, 5:7, 10:6.

Junioři: Čtyřhra - finále: Gaston, Tabur (7-Fr.) - Molleker, Squire (Něm.) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články