Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Federer je v Austrálii krok od jubilejní sté výhry. Serena chybovala, přesto postoupila

Už jen jedno vítězství dělí Rogera Federera, aby na Australian Open dosáhl na jubilejní stou výhru. Triumf číslo 99 si legendární Švýcar připsal proti Srbovi Filipu Krajinovičovi. Utkání druhého kola zvládla v Melbourne přes chyby i favorizovaná Američanka Serena Williamsová.

Roger Federer na Australian Open
zdroj: ČTK/Xinhua/ autor: Bai Xuefei

Třetí nasazený Federer se dostal na kurt v devět večer místního času a spěchal, aby skončil před půlnocí. Dvacetinásobný grandslamový vítěz nastřílel 14 es, celkem měl 42 vítězných úderů a Srba Filipa Krajinoviče vyprovodil z kurtu z 6:1, 6:4, 6:1 za devadesát minut. Ve třetím kole nechyběl od premiéry na turnaji v roce 2000 ani jednou.

"Cítil jsem se na kurtu opravdu uvolněně," řekl osmatřicetiletý Federer a přiznal, že měl výhodu. Zápas prvního kola odehrál už v pondělí, kdežto Srb dokončil odložený pětisetový souboj až v úterý. "Nebylo to úplně fér, on hrál včera tři a půl hodiny a já nic. Je mi ho trochu líto, na druhou stranu je třeba drobné výhody využívat."

V boji o osmifinále se šestinásobný vítěz úvodního grandslamu Federer utká s domácím Johnem Millmanem. Australanovi má co vracet, jelikož s ním nečekaně prohrál předloni ve 4. kole US Open. "Tenkrát jsem to málem nepřežil. Hrálo se v horku a jemu to nevadilo. Je nebezpečný, ale skvělý chlapík a těším se," řekl Švýcar.

V případě výhry zaznamená stý vítězný duel v Melbourne. Stovky by dosáhl na druhém grandslamu, ve Wimbledonu už vyhrál o utkání víc.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer se blíží stovce vítězství na Australian Open

Serena Williamsová získala poslední ze sedmi vavřínů v Melbourne už těhotná v roce 2017, ale po narození dcery Olympie na další velký titul čeká. Slovinku Tamaru Zidanšekovou ve druhém kole porazila 6:2, 6:3.

Ve druhém setu se Američance pod zataženou střechou nedařilo proměňovat brejkboly. "Začala jsem chybovat. Věděla jsem, že musím přidat, jinak to bude hodně dlouhý večer," řekla osmá nasazená hráčka. "Netrefovala jsem míč ideálně, nehrála jsem dobře technicky, ale řekla jsem si, že každý zápas není perfektní, a prošla jsem tím," řekla Williamsová.

Sandgren v Austrálii znovu vyřadil hráče z desítky

Američan Tennys Sandgren tradičně ožívá na Australian Open. Ve 2. kole v pěti setech vyřadil osmého nasazeného Mattea Berrettiniho a podruhé za tři roky na úvodním grandslamu sezony zdolal hráče světové desítky.

Tennys Sandgren
zdroj: ČTK/AP/ autor: Andy Wong

Stý hráč světa Sandgren porazil Berrettiniho 7:6, 6:4, 4:6, 2:6 a 7:5. "Výhra nad hráčem z desítky na slamu se počítá," řekl Američan, který předloni v Melbourne Parku přehrál tehdejší turnajovou devítku Švýcara Stana Wawrinku.

"Tyhle (grandslamové) turnaje mám rád, protože to jsou týdny, kdy mám dojem, že tenis něco znamená," vyznal se osmadvacetiletý Sandgren a dodal: "Jinak je člověk na okruhu ztracený, pořád někam cestuje, ale tady moje hra funguje."

Ve třetím kole se střetne s krajanem Samem Querreym. Loni se utkali ve Wimbledonu a Sandgren prohrál ve čtyřech setech, přičemž tři ztratil v tie-breacích. "Jsme kámoši. Čeká mě tvrdý servis, ale já dobře returnuju," řekl Sandgren.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články