Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Deportace je minulostí. Djokovič si užil aplaus Australanů a cílí na Nadalův rekord

Loni opustil Austrálii s pocitem nespravedlnosti a zklamání. Novaku Djokovičovi bylo kvůli faktu, že nebyl očkován proti covidu-19, nejprve zrušeno vízum, následně byl potupně držen v detenčním zařízení, a nakonec vyhoštěn ze země. Po vřelém přivítání od fanoušků před pátečním charitativním utkáním s Nickem Kyrgiosem má ale Srb dobrou náladu, cílí na 10. titul z Australian Open a celkově na 22. grandslamový, čímž by vyrovnal rekord Rafaela Nadala.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open
zdroj: REUTERS

"Loni jsem byl zatažen do mediální smrště s čímkoli, co se týkalo covidu nebo vakcinace. Stal jsem se světovým padouchem, což pro mě jako sportovce bylo těžké. Nakonec se to uklidnilo, ale stopu to zanechalo," konstatoval Djokovič.

Pětatřicetiletý tenista zároveň přiznal, že po všem, co se v Melbourne před rokem odehrálo, neměl tušení, jak ho fanoušci přijmou. 

V beznadějně vyprodané Rod Laver Areně se však dočkal bouřlivého aplausu. "Jsem extrémně vděčný za energii a lásku, které se mi od fanoušků dostalo," řekl Djokovič na tiskové konferenci před pondělním startem Australian Open (AO).

O tom, že je největším favoritem navzdory pozici čtvrtého nasazeného, není pochyb. Bilance bělehradského rodáka (82 vítězství, 8 porážek) na prvním grandslamovém turnaji v sezoně je famózní.

A nutno podotknout, že nejen v Melbourne. Od senzačního vyřazení s Korejcem Čong Hjonem ve čtvrtém kole AO 2018 vyhrál napříč sérií turnajů u "protinožců" 29 zápasů v řadě. Proti hráčům z top 5 žebříčku ATP nenašel v Austrálii přemožitele osmnáctkrát za sebou - naposledy se musel sklonit před Rogerem Federerem v roce 2007. 

Djokovič je zkrátka a dobře v Austrálii k nezastavení, což potvrdil i začátkem ledna v Adelaide, kde opanoval generálku na AO.  

Rekord na dosah

Extra motivaci v podobě možnosti dotáhnout se na antukového krále Nadala nezastírá. "Samozřejmě to vnímám. I proto stále hraji tenis, chci být nejlepší. Chci vyhrávat největší turnaje na světě. Není v tom žádné tajemství," prohlásil.

"Neexistuje nic většího než tohle. Máme čtyři grandslamové turnaje, které jsou z historického pohledu největší událostí v našem sportu. Je to také jeden z hlavních důvodů, proč jsem se opravdu těšil na návrat do Austrálie. Mám v Melbourne skvělou bilanci a miluji hrát v Rod Laver Areně, zejména během night session (večerní blok utkání). Zaznamenal jsem zde spoustu úspěchů a doufám, že na ně navážu i letos," doplnil devítinásobný šampion.

Formu na to rozhodně má. Loni v říjnu se z titulu radoval v Tel-Avivu, poté v Astaně a tečku za sezonou udělal šestou trofejí z Turnaje mistrů v Turíně.

"Zakončil jsem rok tím nejlepším možným způsobem a pokračoval v tom i v Adelaide. Ze svého herního projevu mám dobrý pocit. Porazil jsem několik opravdu dobrých hráčů, obzvlášť v závěrečných fázích turnajů," pochvaloval si Djokovič.

Ve finále v Adelaide zdolal dvaadvacetiletého Američana Sebastiana Kordu, jenž je považován za jednoho z nejperspektivnějších hráčů současnosti. Progres tenistů z nastupující generace Srbovi pochopitelně neunikl.

Sebevědomí v Rod Laver Areně

"Samozřejmě vnímám, že v pavouku je celá řada talentů, kteří jsou velmi hladoví po úspěchu a kteří mě budou chtít vyřadit, ale cítím se dobře," zopakoval a dodal. "Zkušenosti z Melbourne mi pomáhají udržet si sebevědomí. Vím, že když jsem zdravý a hraji nejlépe, jak umím, mám v Rod Laver Areně šanci proti všem."

Zdravotně je jednadvacetinásobný grandslamový šampion, zdá se, v pořádku. V semifinále v Adelaide si sice při vítězství nad Rusem Daniilem Medvěděvem poranil podkolenní šlachu, ale dle jeho slov by nemělo jít o vážný problém.

"Trénovat jsem v posledních dnech mohl a odehrál jsem i pár cvičných setů. Samozřejmě jsem byl trochu opatrnější a šetřil energii, ale věřím, že se nejedná o nic vážného," zakončil Djokovič.

Novak Djokovič
zdroj: Reuters autor: Kelly Defina

Stane se podesáté šampionem Australian Open a dorovná Nadalův rekord v počtu grandslamových titulů? Pokud zůstane zdravý, je to více než pravděpodobné. Jeho prvním soupeřem bude v úterý Roberto Baena ze Španělska. 

Úterní program (začátek v 1:00 SEČ):

Arena Roda Lavera:
Sabalenková (5-Běl.) - Martincová (ČR), Sebovová (Kan.) - Garciaová (4-Fr.), Berrettini (13-It.) - Murray (Brit.), 9:00 Zidanšeková (Slovin.) - Džábirová (2-Tun.), Carballés (Šp.) - Djokovič (4-Srb.).

Arena Margaret Courtové:
Muguruzaová (Šp.) - Mertensová (26-Belg.), Wang Si-jü (Čína) - Karolína Plíšková (30-ČR), Varillas (Šp.) - Zverev (12-Něm.), 9:00 Tomovová (Bulh.) - Bencicová (12-Švýc.), Macháč (ČR) - Ruud (2-Nor.).

Arena Johna Caina:
Rubljov (5-Rus.) - Thiem (Rak.), Fritz (8-USA) - Basilašvili (Gruz.), Zanevská (Belg.) - Kuděrmětovová (9-Rus.), Hsu Jü-hsiou (Tchaj-wan) - De Minaur (22-Austr.).

Kurt č. 6:
čtvrtý zápas Riskeová-Amritrajová (USA) - Vondroušová (ČR).

Kurt č. 13:
druhý zápas L. Fruhvirtová (ČR) - Fourlisová (Austr.).

Zdroj
atptour.com, tennis.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články