Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Do finále Australian Open s radostí – i grandslam je jen sport

Bude to mazec. Tenisová bitva, ale válka určitě ne. Finále dvouhry žen začne v Melbourne v sobotu v 9:30. Střetnou se v něm hráčky, které si tenis užívají a umějí to. Věřím, že jim to vydrží, i teď – kdy vítězná cesta Australian Open pro jednu z nich skončí. Petra Kvitová i Naomi Ósakaová se na finále těší, na obou je vidět, jak moc je tenis baví, jak chtějí vítězit, předvést to nejlepší, ale přitom zůstávají nad věcí. Textový on-line přenos sledujte od 9:30 na webu ctsport.cz. Záznam posledního setu utkání pak sledujte ze záznamu od 14:20 na ČT sport a webu ctsport.cz. Záznam celého utkání pak od 22:05.

Petra Kvitová
zdroj: ČT4

"Tenis si užívám," řekla česká a možná od soboty i světová jednička Kvitová, která pokračuje v restartu úspěšné kariéry po vážném zranění ruky lupičem, jenž jí napadl u ní doma. V osmadvaceti letech může potřetí vyhrát grandslamový turnaj.

Odborníci v ní vidí favoritku finálového zápasu, ale o tom, jaká ji čeká síla na druhé straně kurtu, by mohla vyprávět Karolína Plíšková, která to zjistila v semifinále.

"Podle mě odehrála svůj nejlepší zápas," řekla Plíšková o Ósakaové a dodala, že takovou hru už možná mladá Japonka nikdy nezopakuje. Kdyby měla pravdu, asi by se Kvitová nezlobila, ale před finále řekla jasně: "Čekám výborný tenis a ta lepší vyhraje, ať je to kdokoliv. Hrála jsem tu zatím docela dobře, tak věřím, že to předvedu i ve finále." A podala to tak, že jí nešlo nevěřit.

Na druhé straně kurtu bude jednadvacetiletá vítězka loňského US Open, která žije od tří let v Americe, je stejně jako Kvitová nabita pozitivní energií, věří si, jede jako stroj, ale zdaleka není tak chladná.

Naopak – zůstala nad věcí i ve vypjatém utkání s Plíškovou. Nevztekala se po nevydařeném úderu, ale naopak často soupeřce zatleskala, a to i když vítězný míč české hráčky přišel po její chybě. A co očekává od finále, v němž se s Kvitovou střetne vůbec poprvé? "Je skvělá, čekám velký zápas."

Tenis, a ten ženský zvlášť, je hra, v níž psychika dělá víc než polovinu úspěchu. A když se máte dívat dvě hodiny na trpící hráčku na pokraji zhroucení, protože se jí zrovna nedaří, jsou to muka pro diváky i pro tenistku. V tom případě si říkám: Že se na to nevykašle, když se u toho takhle trápí. Pak se na to většinou radši vykašlu já a dám – off.

S velkými cíli, ambicemi a prémiemi se často vytrácí ta radost – prasmysl sportu? Tady ho vidím. Tyhle dvě tenistky si to půjdou užít, předvést se. Ale mám z nich pocit, že výhra je pro ně sice cíl, ale hlavně chtějí předvést, co umějí.

I když pod tlakem finále to bude těžké. Věřím, že ony to zvládnou a když se něco nepovede, nebudou se hroutit, ale budou se snažit to příště zahrát líp – o tom to totiž celé je. Ví to každý, ale zachovat se podle toho i ve vypjatých momentech, už zdaleka všichni ne.

Je to finále grandslamu, přehlídka tenisu s velkým T, ne pupek světa a otázka života a smrti. Tak, dámy, jděte do toho, ať je na co koukat – a nezkažte si to.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články