Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ani Fritz nezastavil rozjetého Djokoviče, který si na Turnaji mistrů zahraje o rekordní šestý titul

Jedna poslední výhra dělí srbského tenistu Novaka Djokoviče od rekordního šestého titulu z Turnaje mistrů, kterým by dorovnal Rogera Federera. V semifinále po dlouhém boji zdolal svého amerického soupeře Taylora Fritze dvakrát 7:6 a zahraje si o titul proti Casperu Ruudovi z Norska. Ten si ve dvou setech 6:2 a 6:4 poradil s Rusem Andrejem Rubljovem.

Pětatřicetiletý Djokovič se do finále Turnaje mistrů probojoval po čtyřech letech a je v něm celkově poosmé. O dvanáct let mladší Ruud bude hrát o trofej na finále sezony ATP Tour poprvé a k zisku titulu potřebuje vítěze 21 grandslamů po třech porážkách prvně v kariéře porazit.

První set Djokovič rozhodl v tie-breaku brejkbolem za stavu 6:5. Úvod druhé sady však bývalé světové jedničce nevyšel a Fritz se ujal vedení 2:0. Výhodu pětadvacetiletý Američan držel do stavu 5:4, kdy měl při vlastním servisu možnost vyrovnat.

Djokovič mu však podání vzal a v tie-breaku utkání při druhém mečbolu ukončil, vyhrál poměrem 8:6. "Po včerejšku jsem se snažil hlavně dostat do rytmu. Bojoval jsem a z výhry mám radost, protože to tenisově z mojí strany nebylo nic oslnivého," řekl vítěz, jenž v pátek bojoval tři a čtvrt hodiny v posledním zápase skupinové fáze s Rusem Daniilem Medveděvem.

"Druhý set jsem opravdu nezačal nejlépe, musel jsem být trpělivý. Ale v takových chvílích dokážu přeřadit na další stupeň a udržet nervy," řekl Djokovič, jehož dělí jedna výhra od nejvyšší jednorázové odměny v historii tenisu. Neporažený vítěz Turnaje mistrů získá šek na 4 740 300 dolarů a Ruud jím být nemůže, protože již s jistotou postupu v závěrečném duelu skupiny podlehl Rafaelu Nadalovi.

Djokovič na Turnaji mistrů triumfoval v letech 2008 a 2012 až 2015. S pěti triumfy se o druhé místo v pořadí dělí s Ivanem Lendlem a Petem Samprasem. Nejúspěšnějším hráčem závěrečného podniku sezony je s šesti tituly Federer.

Djokovič se také může stát nejstarším vítězem Turnaje mistrů. Také tento rekord zatím patří Federerovi. Švýcar, který letos v září ukončil kariéru, v roce 2011 zvítězil jako třicetiletý.

Třiadvacetiletý Ruud se probojoval do finále při své druhé účasti na Turnaji mistrů. Zápas s unaveně působícím Rubljovem, jenž si semifinále zajistil páteční večerní třísetovou bitvou s Řekem Stefanosem Tsitsipasem, zvládl za 70 minut. Od stavu 1:2 Ruud získal devět gamů v řadě a z role mírně vypadl pouze v závěru utkání, kdy dovolil Rubljovovi snížit z 1:5 na 4:5. Následně však zápas dopodával čistou hrou.

Výsledky tenisového Turnaje mistrů

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (7-Srb.) - Fritz (8-USA) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), Ruud (3-Nor.) - Rubljov (6-Rus.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - semifinále:

Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Koolhof, N. Skupski (1-Niz./Brit.) 7:6 (9:7), 6:4, Mektič, Pavič (4-Chorv.) - Heliövaara, Glasspool (6-Fin./Brit.) 6:4, 6:7 (4:7), 10:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články