Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

66:1 – Nadalova bilance po letošním French Open? Djokovič a spol. jsou proti

Paříž – Největší favorit French Open je jasný a stále stejný. Fenomenální Španěl Rafael Nadal však letos není v takové formě jako v minulých letech. Na antuce zcela nedominuje a čeká se především útok Srba Novaka Djokoviče na jeho první pařížský triumf. V soutěži žen je jasnou favoritkou světová jednička Serena Williamsová. Česká želízka jsou dobře známa: Tomáš Berdych a Petra Kvitová. Ta je v Paříži s trenérem Davidem Kotyzou a poprvé na grandslamu i s psychologem. Seriál přímých přenosů startuje na ČT sport a našem webu zítra v 11:00.

Sport
zdroj: ČT4

Nadal prohrál letos na antuce třikrát: S Djokovičem ve finále v Římě a podlehl i krajanům Davidu Ferrerovi a Nicolási Almagrovi. Roland Garros je ale Nadalovým chrámem, v kterém od svého prvního triumfu v roce 2005 prohrál jen jednou, se Švédem Robinem Söderlingem v roce 2009, a má zde bilanci 59:1.

"Cítím se fyzicky lépe a lépe, je to lepší než před rokem," řekl Nadal, kterého letos neomezují dříve bolavá kolena. "To je nejdůležitější věc. Psychicky jsem spokojený se svojí prací a šťastný, že dělám, co dělám," dodal. Je tu ale jistý problém. Letos může dojít k repríze loňského finále už ve čtvrtfinálové fázi. Los rozhodl, že se už tehdy mohou setkat Nadal s Ferrerem, tedy s přemožitelem z Monte Carla.

Největší výzva

Djokovič dohání Nadala na prvním místě žebříčku a právě včas vyléčil zranění zápěstí, k čemuž mu pomohl i profesor Pavel Kolář. "Porazit Nadala ve finále na antuce je ta největší výzva. Jsem nadšený a doufám, že ve stejném duchu vydržím hrát i na Roland Garros," uvedl Djokovič.

K favoritům se řadí i Švýcar Roger Federer. Dobrou antukovou sezonu má za sebou i Japonec Kei Nišikori, ale ve finále v Madridu se zranil. "Zvedl si sebevědomí, hraje výborně a má šanci jednou vyhrát grandslam," tvrdí jeho trenér Michael Chang z USA, který ovládl French Open jako sedmnáctiletý v roce 1989.

Otazník visí nad výkonem Andyho Murrayho. Brit je poté, co s ním ukončil spolupráci Ivan Lendl, nevýrazný a v žebříčku klesl na osmé místo. "Myslím, že v Paříži mám šanci zahrát dobře," snažil se probudit naději wimbledonský vítěz Murray. Ani vítěz Australian Open Stanislas Wawrinka nehraje tak dobře jako v lednu.

Kvitová touží prolomit antukovou smůlu

Berdych si na antuce zahrál finále v portugalském Oeiras a v Madridu prohrál ve čtvrtfinále s Nadalem. Dvakrát pak skončil v třetím kole. Loni vypadl v Paříži v prvním kole s Gaëlem Monfilsem a čtvrtfinále by letos znamenalo návrat k jeho solidnímu standardu.

Ani Kvitová nemá za sebou zářnou antukovou sezonu. Navíc se nedávno rozešla s Radkem Štěpánkem a na grandslamech na sebe vytváří velký tlak. I proto s ní tentokrát odletěl rovněž psycholog Michal Šafář. "Snad mi pomůže," řekla Kvitová MF Dnes. Ke svým ambicím na French Open, kde byla předloni v semifinále, dodala: "Na všech grandslamech mi záleží. Chci se předvést. Ráda bych dopadla líp než v Melbourne." V Austrálii letos v lednu skončila nečekaně už v prvním kole.

Sedm let a sedm vítězek. Serena je ale v klidu

Titul obhajuje Serena Williamsová, a pokud si nevybere slabší chvilku, je největší adeptkou na vítězství i letos. Byl by to její už osmnáctý grandslamový triumf, čímž by se vyrovnala Martině Navrátilové a Chris Evertové. "Když bude zdravá a bude hrát s chutí, je těžké ji porazit. Navíc se na antuce výrazně zlepšila, a to jak pohyb, tak údery, nemusí to po čtvrtém míči zabíjet," všimla si Evertová.

Sport
zdroj: ČT4

"Většinou si říkám, ježišmarjá, já obhajuju titul, ale tentokrát jsem v klidu. Ten pohodový pocit už nějakou dobu mám," řekla Williamsová, kterou trénuje Francouz Patrick Mouratoglou. U Eiffelovy věže si dokonce koupila byt.

Dvouhra žen přitom měla za uplynulých sedm let sedm různých vítězek. Williamsovou můžou v její cestě za výhrou ohrozit šampionka z Australian Open Li Na z Číny, Ruska Maria Šarapovová nebo Polka Agnieszka Radwaňská. Dobře hraje i Srbka Ana Ivanovičová a počítat se musí rovněž s Rumunkou Simonou Halepovou.

Hlavní soutěž začíná dnes a vyvrcholí 8. června, tenisté a tenistky si celkem v Paříži rozdělí 25 milionů eur (687 milionů korun). Vítězové dvouher obdrží prémii 1,65 milionu eur (45 milionů korun).

Je nám líto, video expirovalo.
Před French Open 2014
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články