Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Velká světová premiéra. IPSC zažilo na webu ČT sport své televizní poprvé

Přestože se mistrovství světa v praktické střelbě koná už více než čtyřicet let, až před dvěma dny se závod poprvé dostal v přímém přenosu na televizní obrazovku. Velkou světovou premiéru si odbyl v neděli na webu www.ctsport.cz a vzhledem k tomu, jakou popularitu tento sport ve světě už získal, jde o událost průlomovou.

Praktická střelba
zdroj: extremeeuroopen.eu
Je nám líto, video expirovalo.
Extreme Euro Open 2016

IPSC neboli International Practical Shooting Confederation je federace, která zastřešuje velmi dynamický střelecký sport zvaný též praktická střelba. Kořeny má v 50. letech, kdy bylo zapotřebí vytvořit tréninkové metody, jež by pomáhaly při nácviku sebeobranných střeleckých situací, velmi záhy se ovšem zrodil svébytný střelecký sport. Ten kombinuje přesnou střelbu s přesuny, přebíjením a schopností rychle řešit střelecké situace, které simulují možné užití zbraně v sebeobraně.

I to byl důvod, proč prvními střelci byli příslušníci policie či ozbrojených složek, ale velmi záhy se tomuto sportu začali věnovat i "civilní" střelci, pro které se atraktivní a adrenalinová disciplína stala nejenom prostředkem k nácviku bezpečného a spolehlivého ovládání zbraně, ale sportovní zábavou. A to zábavou velmi rozšířenou.

Oficiální mezinárodní pravidla byla sepsána v roce 1976 a zahrnují soutěže pro pistole, revolvery, pušky a brokovnice. Zajímavé je, že největší část pravidel se věnuje bezpečnosti zacházení se zbraněmi a jakékoliv, byť drobné, porušení těchto předpisů znamená diskvalifikaci střelce. Každá soutěž se skládá z řady situací, na kterých jsou rozmístěny kromě překážek i papírové a kovové terče, a součástí hodnocení je kromě bodů za zásahy terčů i čas mezi startovním signálem a posledním výstřelem.

ČT překonala zásadní problém

Proč ale takhle rozvleklý úvod? Protože čeští střelci patří tradičně v tomto sportu mezi absolutní špičku a vozí medaile z největších světových či kontinentálních závodů. Protože se u nás konal už 8. ročník největšího závodu mimo šampionáty Extreme Euro Open. A protože Česká televize poprvé v historii vysílala tento sport přímým přenosem.

Mistrovství světa IPSC v pistolových disciplínách se vlastně konalo poprvé už v roce 1975, během své historie navštívilo kromě Antarktidy všechny kontinenty a přesto byl první televizní přímý přenos až 5. 6. 2016 z Hodonic u Znojma.

Dosud byl totiž v soutěžích IPSC jeden problém, který znemožňoval televizní vysílání. Špičkové soutěže trvají 6 dnů, během kterých střelci ve skupinkách obcházejí jednotlivé situace. Po skončení soutěží pak začne počítání výsledků a ty jsou vydány až po několika hodinách. V Hodonicích se ovšem už před rokem otestoval nový formát. Po skončení základní části závodu se totiž střílí takzvané superfinále, do kterého postupuje 6 nejlepších v každé divizi. Začíná se znovu od nuly, na čtvrtfinálové situaci se vyřadí dva nejhorší, na semifinálové se zbývající čtveřice rozdělí na dva páry, ten horší bojuje na finálové situaci o bronz a ten lepší o zlato. A právě semifinálovou a finálovou situaci pokryl přímý přenos ČT.

I pro ty nejzkušenější střelce to byla novinka, tlak z finálového souboje umocněný ještě přítomností televizních kamer. Ale zároveň si i ty nejzářivější hvězdy tohoto sportu novinku pochvalovaly, ať už to byla Ruska Maria Guščinová, která střílí v barvách CZ shooting teamu, nebo Francouz Eric Grauffel. Ten je momentálně nejúspěšnějším střelcem v pistolových disciplínách IPSC a po závodě si pochvaloval, že jeho status na Facebooku, že bude v přímém přenosu ČT, získal 10 000 liků! A co je nejdůležitější, přenos sledovali i zástupci světové federace a podle jejich reakcí to vypadá, že novinka, kterou do sportu vnesla Česká televize, by se mohla napříště stát nedílnou součástí světových i kontinentálních šampionátů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články