Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Osm medailí, osm sportů a osm nováčků. Paralympiáda začíná, s čím jde do ní česká výprava?

Nejen obhájit osm medailí z Tokia, ale přidat i další skvělá umístění mají za cíl v Paříži čeští handicapovaní sportovci. Do francouzské metropole se jich sjelo 32 a největšími favority na zisk cenného kovu budou paralympionici v lukostřelbě, plavání či boccie. Přímé přenosy z dějiště pod pěti kruhy můžete sledovat živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Lukostřelec David Drahonínský
zdroj: Český paralympijský výbor

Pařížská metropole i nadále žije sportem, a to až do neděle 8. září. Na řadu přichází paralympionici včetně 32 českých reprezentantů. Letošní výprava se oproti minulým Hrám v Tokiu rozrostla o čtyři členy, a to i přes to, že stolní tenista Martin Zvolánek musel kvůli zdravotním potížím zůstat doma.

"Máme osm nováčků, to je skoro čtvrtina výpravy. Těší nás i to, že se v Paříži představí sportovci se všemi druhy handicapu, tedy s tělesným, zrakovým a mentálním. I to jen naplňuje naše heslo, že sport je jenom jeden," ocenil na webu Českého paralympijského výboru jeho předseda Zbyněk Sýkora.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sportovci Kisý a Luxová před zahájením paralympijských her

Osm je i počet medailí, které čeští parasportovci budou v Paříži obhajovat. Česká republika pravidelně sbírá cenné kovy zejména v lukostřelbě. A i letos v ní cítí naděje. Na startu totiž nebude chybět současně nejúspěšnější český paralympionik David Drahonínský, který má na svém kontě dvě zlaté a dvě stříbrné individuální medaile a jedno stříbro i bronz z družstev. S ním se v Paříži představí Šárka Pultar Musilová, jejíž ambice také nesahají pod stupně vítězek.

Dalším obhájcem zlata a horkým želízkem v ohni je boccista Adam Peška. "Velké naděje vkládáme do plavce Davida Kratochvíla, věřím Arnoštu Petráčkovi, černým koněm je jejich kolegyně z bazénu Agáta Koupilová. Střelec Tomáš Pešek je pořád mistr světa, vsadila bych si na úspěch cyklisty Jindřicha Mašína, ale zazářit mohou i další," dodala šéfka mise Jana Kulířová.

Nominace Česka na letní paralympijské hry v Paříži:

Atletika: Eva Berná, Tereza Jakschová, Anna Luxová, Miroslava Obrová, Michal Enge, Aleš Kisý, František Serbus, Petr Vrátil
Boccia: Marcela Čermáková, Adam Peška
Cyklistika: Kateřina Antošová, Pavlína Vejvodová, Patrik Jahoda, Jindřich Mašín
Jezdectví: Anastasja Vištálová, Vladimír Votřel
Lukostřelba: Tereza Brandtlová, Šárka Pultar Musilová, David Drahonínský
Plavání: Alexandra Borská, Vendula Dušková, Agáta Koupilová, Jonáš Kešnar, David Kratochvíl, Arnošt Petráček, Tadeáš Strašík
Stolní tenis: Denisa Macurová, Filip Nacházel, Jiří Suchánek, Petr Svatoš
Střelba: Jakub Kosek, Tomáš Pešek

Česko bude mít zastoupení v osmi sportech. Nejpočetnější skupinou bude osmička atletů, jen o jednoho účastníka méně budou mít na paralympiádě čeští plavci. Vedle více než tří desítek sportovců budou na paralympijských hrách závodit pod českou vlajkou také dva koně – First Love a Brouk. Při paradrezuře se v jejich sedle představí Anastasja Vištálová a Vladimír Votřel.

Na paralympijských hrách se bude jedenáct dní, tedy do 8. září, soutěžit ve 22 sportech. Rozdělí se 549 sad medailí a utká se o ně 4400 sportovců z celého světa. Na rozdíl od Tokia si budu moci užít diváckou atmosféru, týden před zahájením Her francouzští pořadatelé hlásili téměř dva miliony prodaných vstupenek.

Po vzoru olympijských her se úvodní ceremoniál paralympiády neuskuteční tradičně v areálu centrálního stadionu, plavba po Seině však tentokrát nebude. Reprezentanti povedou průvod po nejznámější uličce světa Champs-Élysées a náměstí Svobody. Přímý přenos slavnostního ceremoniálu vysílá živě od 20 hodin ČT sport.

Program vysílání paralympiády v Paříži:

Středa 28. srpna: zahajovací ceremoniál
Čtvrtek 29. srpna: basketbal, ragby, plavání
Pátek 30. srpna: atletika, plavání, goalball, ragby, basketbal
Sobota 31. srpna: atletika, plavání, lukostřelba, stolní tenis, ragby
Neděle 1. září: atletika, boccia, plavání, goalball, basketbal
Pondělí 2. září: boccia, plavání, lukostřelba, sportovní střelba
Úterý 3. září: atletika, plavání, stolní tenis
Středa 4. září: atletika, boccia, plavání, cyklistika, stolní tenis, sportovní střelba
Čtvrtek 5. září: atletika, boccia, plavání, cyklistika, stolní tenis
Pátek 6. září: atletika, plavání
Sobota 7. září: atletika, plavání, stolní tenis
Neděle 8. září: závěrečný ceremoniál

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články