Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Lukostřelba je krásná. Člověk si s ní uvědomuje handicap méně, říká paralympionička Pultar Musilová

Čeští paralympionici vkládají velké medailové naděje směrem k Paříži do lukostřelecké výpravy. V sestavě je dvojnásobný olympijský vítěz David Drahonínský či trojnásobná medailistka z paralympiád Šárka Pultar Musilová. Ta podotýká, že lukostřelba má tu výhodu, že v ní mohou závodit zdraví i handicapovaní střelci zároveň, což velice těší i šéfa domácího svazu.

Lukostřelkyně Šárka Musilová (vlevo) a David Drahonínský
zdroj: REUTERS autor: Bernadett Szabo

Český paralympijský tým zatím pro Hry v Paříží čítá třicet sportovců, mezi nimiž jsou tři lukostřelci. Právě lukostřelecká část výpravy se pravidelně stará o medailové úspěchy a nejinak by tomu mělo být na konci léta ve francouzské metropoli.

Kromě zlatého z Tokia a Pekingu Davida Drahonínského má šanci navázat na předchozí sběr cenný kovů i Šárka Pultar Musilová, která má ve své sbírce dvě týmové medaile – bronz z Ria a stříbro z Tokia, ke kterému s kladkovým lukem přidala v zemi vycházejícího slunce druhé místo i v individuálním závodě.

Tyto úspěchy ji tak nominovaly do černého koně. "Vůbec si to nepřipouštím. Všichni se na to chystáme, je to vrchol čtyřleté sezony," říká Pultar Musilová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Téma SZ: Lukostřelci před paralympijskými hrami

Forma je podle ní dobrá. "Budu doufat, že se to ještě posune dál. Mám cíle stanovené od trenéra a budu se snažit k nim posouvat dál a dál," dodává s tím, že se těší na české diváky, protože Paříž je blízko České republiky.

Po pádu na schodech, po němž skončila na invalidním vozíku, zkoušela třiatřicetiletá rodačka z Trutnova několik sportů. Zamilovala se ale až do lukostřelby a volba to byla správná. Nyní se chystá na své třetí paralympijské hry a opět bude ve své kategorii patřit mezi adeptky na podium.

"Ze snídaně jsem se vrátila domů po osmi měsících. Řekla jsem si, že nebudu ta, která bude počítat vrabce na střeše. Měla jsem výhodu v tom, že jsem měla babičku na vozíčku a věděla jsem, že to jde," vzpomíná Pultar Musilová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Paralympijští sportovci na prahu důležité sezony

Do Paříže pojede Tereza Brandtlová. "Takže máme velice pěknou účast. Samozřejmě nechceme na lukostřelce vytvářet zbytečný tlak, ale moc jim přejeme, aby se dostali na medailové pozice, a věříme, že na to mají," tvrdí předseda Českého lukostřeleckého svazu David Špinar.

Ten připomíná, že již několik let česká paralukostřelba i lukostřelba je organizována v jednom svazu. "Je to jeden z mála sportů, kde můžete střílet se zdravými střelci a nejsou v tom limity. Tam si člověk uvědomuje handicap ještě méně, na tom je lukostřelba krásná. V některých státech se dokonce paralukostřelci nominovali do lukostřelecké výpravy zdravých," doplňuje Pultar Musilová.

A Špinar pokračuje: "Možná i u některých hobby sportů to je také, ale ve výkonnostních ne. Lukostřelba funguje tak, že člověk na vozíku může na terč vystřelit stejně kvalitně jako nehandicapovaní lukostřelci. Šárka může v zásadě jet na mistrovství České republiky. Jsem za to rád, inkluze je tam vidět všude."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články