Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Handicapovaní sportovci dostanou od státu více peněz

Praha – Státní podpora handicapovaných sportovců se v letech 2017 až 2019 zvýší ze současných 66 milionů na 70 milionů korun ročně. Na odměny pro sedm medailistů z letošní paralympiády ministerstvo školství poskytlo Českému paralympijskému výboru (ČPV) navíc milion korun. Čeští účastníci paralympiády se setkali s prezidentem Milošem Zemanem.

Arnošt Petráček
zdroj: Reuters

Objem finančních prostředků v dotačním programu určeném pro handicapované sportovce se několik let postupně zvyšuje. Například v roce 2010 se rozdělovalo 21 milionů korun.

Handicapovaní sportovci jsou organizováni v šesti svazech podle druhu postižených, které spadají pod Český paralympijský výbor. O dotace žádalo ale také čím dál více běžných sportovních svazů, loni si rozdělily 11,7 milionu korun.

Mohlo to vést k finanční podpoře některého sportovního odvětví ze dvou zdrojů, například handicapovaní cyklisté mohli čerpat prostředky jak z příslušného spolku handicapovných sportovců, tak z cyklistického svazu. To kritizoval ČPV, jehož představitelům se nelíbilo, že "zdravé" svazy peníze přerozdělují bez kontroly ČPV.

Je nám líto, video expirovalo.
Prezident Zeman přijal úspěšné paralympioniky

Změny v pravidlech pro poskytování dotací tomuto duplicitnímu financování zabrání. "Také umožní přehledně sledovat financování zdravotně postižených sportovců, zvýší de facto jejich přímé financování svazy zdravotně postižených sportovců," doplnila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

V šesti svazech spadajících pod ČPV je sdruženo asi 20 000 sportovců. Státní dotace se budou rozdělovat na reprezentaci, mládež, všeobecnou činnost a akce handicapovaných sportovců. Velké mezinárodní soutěže jako paralympiáda se budou řešit na základě skutečných nákladů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články