Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na olympiádě chci zajet co nejlépe. Dostál bude v Paříži útočit na pátou medaili z OH

Čtvrté olympijské hry v kariéře pro rychlostního kanoistu Josefa Dostála znamenají šanci vybojovat už pátou medaili. Ve sbírce z Her chybí jednatřicetiletému kajakáři zlato, přesto si dopředu žádné cíle do Paříže nedává. "Dělám všechno pro to, abych na olympiádě zajel co nejlíp," řekl. 

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Samozřejmě by to bylo hezké, ale dal jsem si za úkol připravit se co nejlíp, odjet závod a výsledek pak uvidíme, jaký bude v cíli," uvedl Dostál, který při premiéře na olympiádě v Londýně v roce 2012 získal bronz na čtyřkajaku na kilometrové trati, o čtyři roky později jej obhájil a přidal stříbro v singlu a před třemi roky v Tokiu vybojoval třetí místo na kilometru v deblu.

V Paříži se přestaví jen v singlu. "Časový program je takový, že pro mě neumožňuje kombinovat více disciplín. To jsem věděl už dopředu, takže jsem se ani nesnažil o kvalifikace na olympijské hry v jiných disciplínách. Je to z toho důvodu, že singl je až jako poslední a ty posádky mu trošku rozhazují záběr. Třeba v porovnání s Tokiem, kdy jsem nejdřív odjel singla a pak se soustředil na deblkajak, tak to bohužel teď nepřipadalo v úvahu," podotkl český reprezentant.

Finišovat s přípravou už bude v Česku. "Teď jsme se vrátili z vysokohorského soustředění v Livignu a budeme v Račicích, pak pojedeme do Kadaně, potom ještě uděláme nějaké tréninky v Račicích a pak už odlet. Tuším, že letíme 5. srpna, dva dny před samotným startem," konstatoval Dostál.

"Dělám všechno pro to, abych na olympiádě zajel co nejlíp," dodal rychlostní kanoista, který také oceňoval, že tentokrát se vrcholná akce koná v Evropě, a nemusí tedy absolvovat dlouhé přesuny a aklimatizaci jako v Brazílii a Japonsku, kde navíc olympiádu poznamenala covidová pandemie.

"Vyloženě mi vadí cestování, nemám rád dlouhé přelety. Takže hodinka a půl v letadle je nádhera oproti 30 hodinám cestování do Tokia. Není žádný časový posun proti Tokiu i Riu de Janeiro. Jsem rád, že tyhle věci můžeme přeskočit," podotkl.

Navíc se otvírá větší šance, aby jej viděli přímo v akci rodinní příslušníci, blízcí a přátelé. "Jede tam velká výprava od nás, rodina nejen moje, ale i mojí přítelkyně, takže se spojí a utvoří veliký fanklub," těšil se na podporu Dostál, jehož partnerka Anežka Paloudová se při olympijské premiéře představí v závodě na 500 metrů.

Nafasované oblečení Dostála zaujalo. "Kolekce se mi líbí, obzvlášť ta nástupová na zahájení a zakončení od Honzy Černého. Dost se mi trefil do vkusu. Designové kousky jsou hezké. I co se týká ostatního, jsou to hezké věci, takové decentní, což mi sedí víc, než třeba bylo v Riu de Janeiro," ocenil.

U některých částí kolekce 202 centimetrů vysoký a 107 kilogramů vážící člen pražské Dukly a svěřenec trenéra Pavla Davídka musí počkat na úpravy. "Když jsme zkoušeli kabát, tak rukávy mi byly trošku krátké. Ale naštěstí je ještě čas ho přešít. Nemám úplně konfekční velikost, takže snad to padne tak, jak má," dodal Dostál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články