Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kanoista Fuksa se chystá na první závody SP. Jsem na tom dobře, hlásí

Dvojnásobný mistr světa v rychlostní kanoistice Martin Fuksa se chystá na první mezinárodní start v této sezoně. O víkendu ho v maďarském Szegedu čeká úvodní závod Světového poháru. Ten bude prvním testem, jak dobře se na nadcházející sezonu připravil. V tréninku začíná pětadvacetiletého Fuksu prohánět jeho mladší bratr Petr.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Na začátku května Fuksa absolvoval domácí nominační závody, při kterých bez problémů ovládl v kategorii C1 dvoustovku, pětistovku i kilometr. "Zjistil jsem, že jsem na tom furt dobře, bez nějakého snažení jsem vyhrál všechny tratě," prohlásil.

Skutečný přehled o výkonnosti mu ale přinese až srovnání s mezinárodní konkurencí. "Já vždycky na jaře jsem hodně nervózní a nevím, jestli mi to jde, nebo nejde. Až tenhle víkend ukáže, jestli jsem se přes tu zimu dobře připravoval, nebo nepřipravoval," poznamenal kanoista, který loni na domácím MS v Račicích obhájil světový titul na 500 metrů a získal stříbro na kilometru.

Přípravu absolvoval bez větších problémů. V tréninku už mu ale roste konkurence. "Brácha se furt zlepšuje a už mi šlape na paty," řekl Fuksa. Například při jarních prvních rychlých úsecích na vodě mu to moc nešlo a měl s mladším bratrem co dělat. "Byl jsem z toho takový nervózní a ještě brácha jezdil líp a líp, tak jsme fakt dojížděli dost podobně. Tak jsem si říkal, jestli já jsem tak špatnej, nebo on se tak zlepšil," vyprávěl.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanoista Fuksa poodhalil své plány před startem Světového poháru

Na podzim byl na soustředění v Japonsku, kde testoval možný model přípravy před případným startem na OH v roce 2020 v Tokiu. Pak absolvoval soustředění v Bulharsku, Portugalsku a Chorvatsku. Od konce března trénoval doma v Nymburku.

Týden po Světovém poháru v Szegedu ho čeká další SP v německém Duisburgu a pak od 8. do 10. června mistrovství Evropy v Bělehradu. Do programu SP se vrátila pětistovka, takže Fuksa bude jezdit 500 a 1000 metrů, což jsou disciplíny, na kterých se představí na mistrovství světa. Na ME se chystá i na dvoustovku.

Do deblkanoe s bratrem, s nímž loni závodil v SP, tentokrát usedne až na mistrovství republiky. Na pětistovce budou chtít zabojovat o nominaci na mistrovství světa. "Letos jsme spolu ještě v jedné lodi vůbec nejeli. Zatím je ještě v garáži připravená na náš čas," doplnil Fuksa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články