Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hradilek porazil vicemistra světa Přindiše a v Troji získal domácí titul

Kajakář Vavřinec Hradilek na závěr nepovedené nominace, ve které se neprobojoval do reprezentace na vrcholné akce sezony ani na Světové poháry, získal republikový titul. Šampionát vodních slalomářů v Praze-Troji vyhrál před úřadujícím vicemistrem světa Vítem Přindišem a bronzovým olympijským medailistou z Ria Jiřím Prskavcem. Druhý jmenovaný si již v sobotu zajistil jediné volné místo mezi kajakáři v české reprezentaci pro mistrovství Evropy i světa.

Sport
zdroj: ČT4

Hradilek si vydařené odpoledne v Troji užíval. "Jsem hrozně rád, že jsem dneska vyhrál. Myslím, že mistrovství republiky mi nikdy moc nešlo, a jsem rád, že to vyšlo v tomhle krásném dnu a před spoustou fanoušků," řekl stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012.

Sice si ve finále připsal dvě trestné sekundy za dotek jedenácté branky, ale "šťouchů" se nevyvaroval žádný z medailistů. Přindiš měl rovněž dvousekundovou penalizaci a skončil s odstupem 1,7 sekundy druhý. Obhájce titulu Prskavce čtyři trestné sekundy navzdory nejrychlejšímu času srazily až na třetí místo. "Jsem zklamaný. Všechny jízdy jsem sjel o čtyři vteřiny rychleji a jsem až třetí. Ty šťouchy tam byly zbytečné. S tím se vyhrávat nedá," poznamenal.

Finále kajakářek se jelo bez vítězky předchozích tří nominačních závodů Kateřiny Kudějové, která překvapivě vypadla v kvalifikaci. Pozici tuzemské dvojky při absenci největší favoritky titulem potvrdila Barbora Valíková. Bronzová medaile stačila k nominaci do reprezentace Veronice Vojtové.

Mezi kanoisty ziskem domácího titulu navázal na sobotní vítězství v Troji Vítězslav Gebas, který díky tomu vyhrál i hodnocení nominačních závodů. Dohnal ztrátu, kterou nabral devátým místem při úvodním závodě na Trnávce. "Obrovská úleva. Já jsem do té letošní nominace šel plný rozporuplných pocitů," řekl.

Jeho zlatá jízda nebyla bez chyb. "V jednu chvíli jsem tam zapomněl na devatenáctou branku. Dojížděl jsem tam na poslední chvíli. Už jsem chtěl jet dolů a pak jsem si vzpomněl, že musím ještě zatočit," dodal čtvrtý muž z OH 2016 Gebas. Na vrcholných akcích ho letos doplní další medailisté z republikového šampionátu Lukáš Rohan a Tomáš Rak.

Mezi kanoistkami potvrdila roli favoritky úřadující vicemistryně světa i Evropy Tereza Fišerová. "Jsem nesmírně ráda, že si potvrzuju takovou roli favoritky před nadcházejícím mistrovstvím Evropy," pochvalovala si kanoistka, která získala titul i v kategorii C2 mix s Jakubem Jáněm a byla devátá mezi kajakářkami.

Druhá v kategorii kanoistek skončila Monika Jančová, které to ale nestačilo k místu v reprezentaci. Na velkých akcích budou české barvy hájit Gabriela Satková a někdejší mistryně světa Kateřina Havlíčková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články