Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čtyřkajak bude na MS bojovat v obměněné sestavě. Chtěli bychom finále, hlásí Štěrba

Kajakář Jan Štěrba byl zklamaný, když na jaře po letech vypadl ze sestavy olympijského čtyřkajaku. Po mistrovství Evropy se ale do této lodě vrátil a dostal nový impulz. Věří, že obměněná posádka má potenciál. První šanci ho prodat bude mít na mistrovství světa, které se koná v Portugalsku. Přímé přenosy z mistrovství světa v kanoistice vysílá od pátku do neděle ČT sport a web ctsport.cz.

Český čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: REUTERS autor: Marcos Brindicci

Sedmatřicetiletý Štěrba byl u všech největších úspěchů českého čtyřkajaku včetně dvou bronzových olympijských medailí. Ještě na loňském mistrovství světa pomohl k bronzu na nově olympijské pětistovce. Na jaře ho ale v posádce nahradil loňský mistr Evropy na pětistovce Jakub Zavřel.

Štěrbu to zklamalo. "Nesouhlasil jsem s tím výběrem posádky. Myslím, že nebyl správný, nejen vůči mé osobě. Skládání posádky je vždy náročné, ale měl by tam být nějaký dlouhodobý fungující systém. Výběr byl podle mě krátkozraký, zkratkovitý a viděli jsme, jak to na Evropě dopadlo," řekl před úterním odletem do Portugalska.

Je nám líto, video expirovalo.
Po dvou letech i s Dostálem. Čtyřkajak před MS touží po úspěchu

Na ME český čtyřkajak nepostoupil do finále a z posádky pak odešli Jakub Špicar a Daniel Havel, kteří se chtěli koncentrovat jen na deblkajak. Štěrba dostal šanci usednout na jedno z uvolněných míst. To druhé obsadil trojnásobný olympijský medailista Josef Dostál, což Štěrbovi ulehčilo rozhodování.

"Tím, že jsem věděl, že tam zůstali kvalitní kluci a Pepa Dostál na to kývnul, bral jsem to jako záruku, že ta loď bude konkurenceschopná a budeme to myslet vážně. Kdyby přišla nabídka v nějaké slabší sestavě, nevím úplně, jak bych se zachoval," přiblížil.

Už první tréninky naznačovaly kvalitu nové sestavy a postupem času se to jen zlepšovalo. "Posádka má velký potenciál, ale tím, že jsme v téhle sestavě nejeli na velkém podniku, je těžké ambice odhadovat. Chtěli bychom samozřejmě být ve finále a vepředu, ale jestli budeme, to se dozvíme o víkendu," řekl Štěrba.

Členové čtyřkajaku se budou muset v Portugalsku až do soboty obejít bez Dostála, kterého nejprve čekají individuální tratě. "Jsme na to připraveni. Bereme s sebou i debla, aby se Kuba Zavřel jako háček čtyřkajaku párkrát svezl v posádce. Jednou se mnou, jednou s Radkem Šloufem. Už jsme to dělali v přípravě, aby nevypadl z takzvaného háčkování. Jinak se budeme připravovat na singlech," popsal Štěrba. A těší se na to. "Protože ve čtvrtek mám celý den volno, zapnu stream a budu Pepovi fandit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články