Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veleúspěšný rok Sáblíkové. Bodovala na bruslích i na kole

Praha - Martina Sáblíková prožila v roce 2015 přelomovou sezonu. To, co se nepovede některým sportovcům za celou kariéru, zvládla česká rychlobruslařka během jednoho roku. Dvě zlata na rychlobruslařském mistrovství světa, cyklistický limit do Ria a dva české rychlobruslařské rekordy. Rok 2015 byl pro Sáblíkovou úspěšný na bruslích i na kole, stala se tak v osmadvaceti letech třetí českou ženou "obojživelnicí", která si zapíše účast na letních i zimních olympijských hrách. 

Slavící Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Peter Dejong

Sáblíková hned na úvod roku 2015 vstoupila úspěšně do rychlobruslařského mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu, kde suverénně ovládla tříkilometrovou a pětikilometrovou trať a svou sbírku zlatých medailí rozšířila na dvanáct světových titulů. Česká rychlobruslařka měla na světovém šampionátu blízko i k třetí medaili. Nakonec jí na patnáctistovce bronz utekl o pět setin sekundy. 

V březnu na mistrovství světa ve víceboji si Sáblíková vytvořila osobní rekordy na pětistovce i tříkilometrové trati. Vícebojařský souboj v Calgary nakonec ovládla, z trůnu sesadila vícebojařskou královnu Wüstovou a domů si odvážela cenné zlato. Rychlobruslařský maraton završila Sáblíková vítězstvím ve Světovém poháru v seriálu na dlouhých tratích a oficiálně zakončila rychlobruslařskou sezonu.

Královna dlouhých tratí zůstala na pěti kilometrech v sezoně 2014/2015 neporažena. Sáblíková vládne pětikilometrové trati již od roku 2007 a od té doby nebyla na této trati na žádném individuálním světovém šampionátu či olympiádě přemožena.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková vybojovala jubilejní desáté zlato na MS

Boj o Rio

V červnu Sáblíková sedla na kolo a do letní cyklistické sezony šla s jasným cílem: splnit limit do Ria. A stejně jako na bruslích sbírala Sáblíková úspěchy i na kole. Na mistrovství Česka a Slovenska v Žilině vyhrála časovku i závod s hromadným startem a připsala si třetí double na domácím mistrovství.

Když odjížděla na mistrovství světa do Richmondu, byla připravená se porvat o limit do Ria. "Bylo by to splnění dalšího snu. Trať mi až tak nesedí, ale udělám vše pro to, abych se do Ria kvalifikovala. Budu se rvát, abych si po závodě mohla říct, že jsem tam nechala úplně všechno. Připravena jsem dobře. A uvidíme, na co to bude stačit," řekla před závodem.

Aby postoupila, musela se Sáblíková vtěsnat do první desítky. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka dojela dvanáctá, v pořadí před ní ale nakonec byly shodně dvě Němky, Američanky i Nizozemky. Každá země si však mohla zajistit jen jediné místo pro klání pod pěti kruhy, a tak se Sáblíková do vytoužené desítky dostala. "Jsem strašně šťastná, že to vyšlo, ale byly to šílené nervy. Jsem plná emocí a mám obrovskou radost. Byla to možná nejtěžší časovka, jakou jsem v životě jela,"okomentovala Sáblíková splnění olympijského limitu.

Po Nash a Neumannové je Sáblíková další českou "obojživelnicí"

Po dvou českých lyžařkách se tedy Sáblíková stane další ženou "obojživelnicí", která se může pyšnit účastí na zimních i letních olympijských hrách. Kateřina Neumannová, legendární běžkyně na lyžích, se zimní olympiády zúčastnila hned pětkrát s bilancí jedné zlaté, čtyř stříbrných a jedné bronzové medaile. Zároveň se představila také na letní olympiádě v Atlantě 1996 v závodě horských kol, v němž obsadila osmnáctou pozici.

Ve stejných disciplínách, ale s menším úspěchem se na OH představila i Kateřina Nash, jež je v současnosti známá především cyklistickým fanouškům. Ta se nejprve představila na letní olympiádě 1996 jako bikerka, poté v Naganu 1998 a Salt Lake City bojovala jako běžkyně na lyžích a poslední účast pod pěti kruhy si připsala v Londýně 2012 opět na horském kole.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková se vyrovná Neumannové a Nash

Další z českých sportovců, kteří by rádi na tuto metu dosáhli, jsou lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová a překážkář Petr Svoboda. Vrabcová-Nývltová by ráda splnila olympijský limit na maratonské trati. Svoboda zvažuje, že by se pokusil kvalifikovat na zimní Hry v roce 2018 jako bobista.

Martina Sáblíková: Zase jsem si na sebe naložila trošku víc. Ale jsem strašně ráda, že jsem to dokázala. Je to splnění dalšího snu. Hrozně jsem si přála dostat se i na letní olympiádu. Mám ohromnou radost.

Z kola zpět na rychlobruslařský ovál

V září cyklistům skočila sezona, a tak mohli sesednout z kola a před dalšími tréninky zregenerovat. Sáblíková už ale v listopadu opět obouvala brusle, aby se postavila na start dalšího ročníku rychlobruslařského světového poháru v Calgary. A opět kralovala na tříkilometrové trati, stejně jako za týden na pětce. Na patnáctistovce zajela Sáblíková třetím místem v čase 1:54,18 český rekord. Následovalo vítězství na pětikilometrové trati v Salt Lake City a další zlepšení vlastního českého rekordu, když na trati 1500 metrů dojela třetí v čase 1:53,44.

V prosinci se seriál Světového poháru přesunul ze zámoří do německého Inzellu, kde se Sáblíkové opět podařilo zvítězit na tříkilometrové trati. České rychlobruslařce se však nepodařilo zopakovat dvě třetí místa z patnáctistovky, kde skončila pátá. Rok 2015 zakončila v Heerenveenu triumfem na trojce a čtvrtým místem na trati 1500 metrů.

Za náročnou sezonu byla Sáblíková oceněna v české anketě Sportovec roku, kde se umístila na druhém místě za mistryní světa v běhu na 400 metrů Zuzanou Hejnovou. Rok 2015 byl pro českou rychlobruslařku přelomový, ten následující bude možná ještě těžší, protože se poprvé zúčastní letní olympiády.

Česká rychlobruslařka má prozatím jasné plány do roky 2018. Sáblíková po šampionátu v Heerenveenu uvedla, že Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou momentálně posledním datem v jejím sportovním kalendáři. "Pak to nechávám otevřené. Jsem také jen člověk, už trošičku začínám myslet i na jiný život," řekla Sáblíková. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články