Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sáblíková splnila nad plán a už snová další. Splní si olympijský sen i na kole?

Praha – Martina Sáblíková má za sebou jednu z nejúspěšnějších sezon kariéry. Stručně a jasně: v rychlobruslařském světě vyhrála, co se dalo. Na dlouhých tratích po celou sezonu nenašla přemožitelku. Ovládla evropský i světový šampionát ve víceboji, přidala i dvě zlata na MS na jednotlivých tratích. Teď je před ní obrovská výzva – připravit se na olympijskou cyklistickou časovku. Profil trati by jí měl sedět. Sní o elitní desítce, její trenér o pódiu.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Splnila jsem nad plán – nejen výsledky, ale i časy, které jsem tuhle sezonu zajížděla. Samotnou mě to překvapilo a jsem za to hrozně moc ráda," prohlásila v rozhovoru pro Sportovní zprávy. "Před začátkem kariéry jsem si nepředstavovala, že by to takhle mohlo vypadat," opakovala skromně Sáblíková.

Závěr rychlobruslařské sezony přitom nebyl úplně bez potíží. Sáblíkovou tahalo levé stehno, kvůli čemuž vynechá i víkendové finále Světového poháru v Heerenveenu. Přesto na MS ve víceboji v Berlíně přemožitelku nenašla a na pěti kilometrech navíc překonala vlastní rekord dráhy.

"Už to, že jsem takhle absolvovala mistrovství světa, byl ze začátku trochu hazardík. Nechci říct, že odpočívám, věřím, že když teď jezdím na kole volně, srovná se to a budu moci začít trénovat naplno," ujistila trojnásobná olympijská vítězka.

Z bruslí na kolo

V rychlobruslení patří mezi absolutní špičku, nyní chce proniknout mezi elitu i v cyklistice. "Zpočátku to byl sen trenéra. Kolo mě hrozně chytlo a jsem ráda, že v létě dělám trochu něco jiného než jenom bruslení, protože by se z toho člověk mohl za chvíli zbláznit," podotkla Sáblíková, která nyní vše začne směřovat k olympijským hrám v Riu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková hostem SZ: Splnila jsem nad plán

Cyklistické přípravě se věnuje již delší dobu. "I v Berlíně jsem jezdila každý den hodinu až dvě na trenažéru. Jen jsem si netroufla do normálního provozu," uvedla Sáblíková.

Do časovky se jistě kvalifikovala na zářijovém mistrovství světa v Richmondu. Ambice nemohou být malé. "Naše cíle se s trenérovými hodně liší. On vždycky říká něco hodně odvážného. Já jsem ráda, že mi věří a také ví, na co mě trénuje. Můj sen je být do desátého místa," nastínila.

"Znáte ale mě i Martinu, že když se na něco připravujeme, tak máme vyšší cíle. Byl bych rád, kdyby za čtyři měsíce nebylo jen zbožné přání, aby mohla atakovat pódium," zdůraznil trenér Petr Novák.

Kondiční základ bude mít Sáblíková jistě výborný, ale zapracovat musí i na technice. "Snažili jsme se trénovat zatáčky, protože na mistrovství světa to ani jinak nešlo. Technika se bude muset ještě hodně trénovat. Jsou tam sjezdy se zatáčkami – nemůžu si dovolit ztrácet," popsala Sáblíková.

Profil časovky šitý Sáblíkové na míru

Kouč Novák profil olympijské časovky studoval detailně. Jeho svěřenkyni prý bude vyhovovat. "Vím přesně, jaké je kde převýšení. A musím přiznat, že jsem překvapený. Je to přesně to, co Martina potřebuje. Když zvládne sjezdy a zatáčky, tak to s ní budou mít ostatní těžké," podotkl.

Konkrétní plán cyklistické části sezony momentálně trenér tvoří. Počítá s tím, že jeho svěřenkyně bude trénovat ve Španělsku, vydá se do Vídně na dráhu a absolvuje zřejmě čtyři časovky. "Což je dobře. Minulý rok jsem jela před mistrovstvím světa jen časovku v Lublani a republiku. Teď je to ale o něčem jiném. Když si budu moct vše vyzkoušet bez provozu, tak je to něco jiného než v tréninku," uvedla Sáblíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články