Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Sáblíková posedmé ovládla SP, Erbanová celkově třetí na kilometru

Heerenveen - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála posedmé za sebou hodnocení světového poháru na dlouhých tratích. Na stupních vítězů skončila v celkovém pořadí seriálu také její reprezentační kolegyně Karolína Erbanová, která obsadila třetí místo na 1 000 metrů.

Dvojnásobná olympijská vítězka Sáblíková, která se v této sezoně potýká s problémy se zády, potvrdila celkové první místo v závěrečném závodu SP na 3 000 metrů v Heerenveenu. V něm obsadila netypicky až šestou pozici, což je na této trati její nejhorší umístění od sezony 2005/2006.

"Upřímně, mám z toho hroznej pocit. Nemůžu říci, že jsem jela špatně, ale ostatní jely hodně dobře," řekla Sáblíková. "Já jsem se fakt snažila, ale nevyšlo to. Je to sport," uvedla a ujistila, že problémy se zády její výkon neovlivnily.

Pětadvacetiletá Sáblíková na oválu Thialf zajela čas 4:07,44 a ztratila 8,76 sekundy na vítězku Ireen Wüstovou. Domácí hvězda vyhrála suverénně v rekordu dráhy 3:58,68 s více než šestisekundovým náskokem před krajankami Diane Valkenburgovou a Lindou de Vriesovou.

"Musíme jen pogratulovat Ireen Wüstové, protože poprvé zajela v Evropě pod čtyři minuty. Jela opravdu fantasticky a těžko k tomu něco dalšího dodat," řekl trenér českých rychlobruslařek Petr Novák.

Sáblíková jela v poslední rozjížďce se svou největší rivalkou Stephanií Beckertovou. Němku jasně porazila a ta po dvanácté pozici klesla v celkovém hodnocení až na čtvrtou pozici. Druhá skončila díky čtvrtému místu ve finále SP její krajanka Claudia Pechsteinová, která na Sáblíkovou ztratila 54 bodů.

Erbanová může na MS bojovat o medaile

Erbanová skončila v celkovém pořadí sezony na stupních vítězů poprvé v kariéře. Ve finále dojela dvacetiletá Češka osmá. "Před sezonou bych něco takového nečekala," řekla Erbanová. "Celkově jsem spokojená, ale poslední dva závody světového poháru nebyly tak, jak jsem si představovala," dodala.

"Jsem samozřejmě spokojený, protože šlo o to udržet stupně vítězů. Bylo to tam hodně našlapaný, tam opravdu šlo o setiny," prohlásil trenér Novák. Podle něj by jeho svěřenkyně mohla i na nadcházejícím mistrovství světa v Soči bojovat o stupně vítězů.

Erbanové patřilo před závěrečným závodem druhé místo a teoreticky ještě mohla SP celkově vyhrát. V poslední rozjížďce jela s vedoucí ženou SP Heather Richardsonovou a časem 1:16,34 Američanku zhruba o půl sekundy porazila.

Richardsonová si navzdory jedenáctému místu konečné prvenství udržela. Před Erbanovou se dostala Američanka Brittany Boweová, česká rychlobruslařka ale uhájila stupně vítězů o 27 bodů před Kanaďankou Christine Nesbittovou.

Olympijská vítězka a mistryně světa na kilometru Nesbittová závod vyhrála, Erbanová na ni ztratila 86 setin sekundy. Česká závodnice s trenérem byli přesvědčeni, že výsledek mohl být i o něco lepší, kdyby startovala z vnitřní dráhy.

Christine Nesbittová
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

"Opět jsem startovala z vnější dráhy, což na kilometr není úplně nejlepší. Na druhou stranu se na to nedá vymlouvat. Cítila jsem se dobře, myslím, že to byl takový můj průměrný výsledek," řekla Erbanová.

"Kdyby Kája jela o dvě setiny rychleji než Brittany Boweová, tak byla celkově druhá," řekl Novák. "Měla nevýhodu, že startovala už počtvrté z vnější dráhy. Na kilometru to je velký rozdíl, odhadl bych tři až čtyři desetiny vteřiny," dodal.

Novák věří Erbanové i na nadcházejícím mistrovství světa v Soči. "Jsou tam velmi malé rozdíly a Kája je čtyři desetiny od třetího místa. Pokud by se jí podařilo startovat z vnitřní dráhy, tak můžeme říci, že bude bojovat i o to pódium," prohlásil.

Finále světového poháru v rychlobruslení v Heerenveenu (Nizozemsko):

Muži: 1000 m: 1. Groothuis 1:08,91, 2. Tuitert 1:09,22, 3. Nuis (všichni Niz.) 1:09,24. Konečné pořadí SP (po 9 závodech): 1. Nuis 587 b., 2. Davis (USA) 546, 3. Otterspeer (Niz.) 507.

Ženy: 1000 m: 1. Nesbittová (Kan.) 1:15,48, 2. Čang Chung (Čína) 1:15,50, 3. Van Riessenová (Niz.) 1:15,95, ...8. Erbanová (ČR) 1:16,34. Konečné pořadí SP (po 9 závodech): 1. Richardsonová 525, 2. Boweová (obě USA) 480, 3. Erbanová 465.

3000 m: 1. Wüstová 3:58,68, 2. Valkenburgová 4:04,75, 3. De Vriesová (všechny Niz.) 4:04,87, ...6. Sáblíková (ČR) 4:07,44. Konečné pořadí SP (po 6 závodech): 1. Sáblíková 475, 2. Pechsteinová (Něm.) 421, 3. Valkenburgová 410.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články