Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sáblíková byla v karanténě, chce si užít Vánoce a chystá se přežít pět týdnů v bublině

Má za sebou desetidenní karanténu a před sebou podivnou sezonu pozměněnou koronavirem. Přesto se Martina Sáblíková těší na závody i na Vánoce, které si tentokrát bude moci užít doma, zatímco jindy by byla nejspíš někde ve světě. "Teď bych byla na soustředění v Itálii, kam jezdím už od roku 2007," řekla olympijská vítězka v rychlobruslení v pořadu České televize.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jeff McIntosh

Sáblíková by v tuto dobu měla v normální sezoně už odjeté čtyři závody, zatímco nyní stále čeká až se začne závodit. To by mělo nastat v nizozemském Heerenveenu. "Zatím jsou v mém závodním kalendáři čtyři závody: mistrovství Evropy, dva Světové poháry a mistrovství světa. Což všechno by mělo být na jednom místě v holandském Heerenveenu během pěti týdnů," vysvětluje sportovkyně.

Na to, že bude muset být celou dobu zavřená v takzvané bublině, se moc netěší, ale bere to sportovně. "Měli bychom být celou dobu v bublině v hotelu a jednom stadionu. Je to náročné pro všechny na psychiku, být na jednom místě a nemít možnost se projít, zajít do kavárny na kafe. Striktně dodržovat trasu: hotel – dráha – hotel. Není ideální ani závodit celou dobu na jedné dráze, být tam každý den, protože každému svědčí něco jiného," vysvětluje, jak vnímá nutné obstrukce kvůli celosvětové pandemii koronaviru. "Ale zase jsme rádi, že se vůbec bude závodit. Máme to rádi a uvidíme, jak to bude vypadat," dodává.

V Heerenveenu závodí ráda hlavně kvůli atmosféře, kterou vytvoří diváci, ale to nyní bude jiné. "Za normálních okolností je tam super publikum. Nyní se ale pojede bez diváků, a to bude hodně jiné, takže uvidíme. Tím, že tento rok probíhá úplně jinak, to bude hodně složité."

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková: Na desce v obýváku jsem teď trénovala každý den

Česká šampionka je ráda, že poté, co letos z programu vypadla její hlavní trať - 5 kilometrů, se pojede "pětka" alespoň při mistrovství Evropy, ale její příprava se hodně změnila. "Probíhá jinak. Jsem k tomu trochu skeptická, protože za těch sedmnáct let, co závodím, si nevybavuji, že bych musela takhle improvizovat, takže příprava na místech, na něž jsme byli zvyklí se neuskutečnila. Není to v obvyklých kolejích a je to dost složité."

Svoji funkci tak v době okleštěných možností tréninku opět dostává deska na podlaze v obýváku rychlobruslařky, na níž si hvězda procvičuje skluz na ledě. "Teď byla opravdu hodně vytížená. Byla jsem deset dnů v karanténě, protože jedna kolegyně měla pozitivní test a celý tým musel do izolace, tak jsem na desce byla každý den," přiznala, jak se také připravuje šampionka, když nelze jinak.

Blíží se zimní olympijské hry v Pekingu, kde je nová dráha, kterou si závodníci nestačili vyzkoušet. "Mám ráda, když vím kam jedu a co dělám a když přípravu nic nenarušuje, což se tentokrát nestane," vysvětluje Sáblíková, která v uplynulé sezoně získala titul na mistrovství světa a potřinácté vyhrála celkové hodnocení Světového poháru.

Nyní by tak mohla přidat i čtvrté vítězství v anketě Sportovec roku České republiky. "Uvidíme, jak to dopadne, jako vždycky to bude napínavé," říká a dodává, že v této anketě je úspěch už dostat se do top desítky. "Když tam budu, budu ráda," dodává reprezentantka, která už ve třiatřiceti může myslet i na to, co bude dělat až ukončí kariéru. "Už o tom přemýšlím, ale přiznávám, že jsem na nic definitivního nepřišla."

Poslední období, které nebylo kvůli pandemii příliš příjemné pro všechny, jí v něčem přece jen pomohlo. "Ze sportovního hlediska jsem byla spokojená. A to, co se děje kolem mi pomohlo uvědomit si, že život není jenom o sportu, a upravit si priority."

A na pandemii našla i pozitiva. "Vánoce, jestli to bude možné, bych chtěla strávit s rodinou. Jsem doma a užívám si zdobení, pečení, protože jindy jsem většinou byla venku a moc jsem si Vánoce neužila," dodává jedna z největších hvězd světového sportu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články