Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Ragby se vrací do své kolébky, v Anglii startuje světový šampionát

Londýn - Poosmé se koná mistrovství světa v ragby a historicky poprvé se odehraje v Anglii, tedy v zemi svého vzniku, a Walesu. Úvodní výkop obstarají ve vzájemném klání domácí tým a výběr Fidži. Zápas sledujte od 20:45 v přímém přenosu na ČT sport a našem webu. Už od 20:00 přinese náš web exkluzivně také přímý přenos slavnostního zahajovacího ceremoniálu této významné sportovní akce.

Angličany čeká vstup do turnaje proti Fidži
zdroj: REUTERS/Action Images autor: Henry Browne

Úvodní duel turnaje se odehraje před 82 000 diváků na Twickenham Stadium, což je největší ragbyový stadion na světě.

Dvacet nejlepších světových týmů bude hrát celkem na 13 stadionech včetně Wembley či Olympijského stadionu. Většina zápasů je vyprodaných, pořadatelé doufají v rekordní návštěvnost 2,8 milionu diváků, z nichž 466 000 by mělo dorazit z ciziny.

ČT sport a náš web odvysílají z ragbyového svátku 30 zápasů - s komentářem Davida Kozohorského a Jiřího Štěpána. Zde naleznete kompletní program šampionátu (//sport/ms-v-ragby/320933-program-a-vysledky-ms-v-ragby-2015/) spolu s přehledem přímých přenosů na ČT sport.

Téměř půldruhého měsíce trvající turnaj je považován za největší sportovní akci letošního roku, která by měla k televizním obrazovkám na celém světě přitáhnout až tři miliardy diváků. Celý podnik vyvrcholí finálovým duelem naplánovaným na 31. října. 

Domácí Anglie se pokusí získat druhý titul v historii po roce 2003, nicméně za největší favority jsou jako před každým turnajem považováni Novozélanďané. "All Blacks" touží obhájit čtyři roky starý titul z domácího MS, což se dosud žádnému mužstvu nepodařilo.

K favoritům budou patřit též vicemistři světa Francouzi, Jihoafričané, Australané či Irové. V základní fázi turnaje se dvacítka týmů utká ve čtyřech pětičlenných skupinách, z nichž dva nejlepší celky postoupí do čtvrtfinále.

Přehled medailistů z dosavadních světových šampionátů

Webb Ellis Cup, trofej pro ragbyové mistry světaMS 1987 (Austrálie a Nový Zéland): 1. Nový Zéland, 2. Francie, 3. Wales,

MS 1991 (Anglie, Skotsko, Wales, Irsko a Francie): 1. Austrálie, 2. Anglie, 3. Nový Zéland,

MS 1995 (Jižní Afrika): 1. JAR, 2. Nový Zéland, 3. Francie,

MS 1999 (Wales): 1. Austrálie, 2. Francie, 3. JAR,

MS 2003 (Austrálie): 1. Anglie, 2. Austrálie, 3. Nový Zéland,

MS 2007 (Francie): 1. JAR, 2. Anglie, 3. Argentina,

MS 2011 (Nový Zéland): 1. Nový Zéland, 2. Francie, 3. Austrálie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články