Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Ragby a jeho rozdílné verze aneb rugby union vs. rugby league

Když se řekne ragby, znamená to pro většinu znalců tohoto sportu, že je řeč o tzv. patnáctkovém ragby neboli rugby union. To je sice nejrozšířenější, nikoliv však jedinou verzí hry se šišatým míčem. Popularitě se rovněž těší rugby league a sedmičkové ragby, jehož obliba v posledních letech stoupla o to více, že se podle jeho pravidel odehrají ragbyové soutěže na olympijských hrách v Riu. Přímé přenosy z MS 2015 sledujte od pátku 18. září exkluzivně na ČT sport a našem webu.

Utkání rugby league mezi Novým Zélandem a Austrálií
zdroj: REUTERS autor: Daniel Munoz

Tak jako svého času potkalo schizma křesťanskou církev, došlo k rozdělení na dva tábory i v ragbyovém hnutí. Přihodilo se to na konci 19. století v Anglii. V kolébce ragby se staly předmětem sporu finanční kompenzace pro hráče jako náhrada za to, že v době tréninků, zápasů (a hlavně v případě zranění) chyběli na pracovišti.

Týkalo se to především dělníků a horníků na průmyslovém severu země, zatímco na jihu Albionu převládaly kluby s hráči z vyšších společenských tříd (typickými představiteli byli studenti elitních soukromých škol a univerzit).

Snahy klubů z hrabství Yorkshire a Lancashire povolit oficiálně peněžní náhrady spolu s možností vybírat vstupné na ragbyových utkáních dlouhodobě blokovala Rugby Football Union (RFU), a tak se zmiňované kluby nakonec rozhodly v srpnu 1895 pro vytvoření vlastní asociace, Northern Rugby Football Union, jež se odloučila od RFU.

Je nám líto, video expirovalo.
Jestřábí oko bude rozhodovat sporné momenty i v ragby

V roce 1922 se odtrhnuvší organizace přejmenovala na Rugby Football League (RFL) a pod tímto názvem funguje dodnes. Ke stejné roztržce došlo na začátku 20. století i v Austrálii a na Novém Zélandu. Právě u "klokanů" zapustilo rugby league (RL) své kořeny nejvíce a je tu divácky navštěvovanějším sportem než rugby union (RU), které je ale mnohem rozšířenější v globálním měřítku. Pro zajímavost, profesionalismus byl v rámci rugby union zlegalizován až poměrně pozdě, a to v roce 1995.

V tradičních ragbyových regionech - Britské ostrovy, Francie, JAR, Nový Zéland, Austrálie a přilehlé ostrovy v Tichomoří - se uchytilo jak rugby union, tak rugby league. Většina zemí z těchto oblastí má v obou odvětvích oddělené soutěže i samostatné národní týmy reprezentující na mistrovství světa (rugby league má také svůj "World Cup"). Pro zbytek světa víceméně platí, že ragby = rugby union.

Duchovní otcové rugby league se celkem pochopitelně zaměřili na úsilí odlišit se od rugby union prostřednictvím modifikace pravidel. Cílem bylo vytvořit rychlejší, zábavnější a pro fanoušky srozumitelnější hru, za jejíž sledování budou lidé ochotni zaplatit vstupné. Důraz byl proto položen na to, aby bylo ve hře co nejvíce skórování a co nejméně pauz. Za tímto účelem byl v RL redukován počet hráčů na třináct (v RU jich je na hřišti 15) a také bylo implementováno pravidlo omezující počet útočných pokusů na šest (skládek), během nichž má útočící tým šanci položit míč za koncovou čáru.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaký je rozdíl mezi ragby a americkým fotbalem?

Za to je v RL odměněn čtyřmi body (položení "čtyřky"), zatímco v RU dostane bodů pět (položení "pětky"). Kop ze hry (tz. drop ball) je v RU oceněn třemi body, v RL pouze jedním bodíkem. Za proměněnou penaltu či trestný kop jsou v RU tři body, v RL se zapisují body dva.

O co je rugby league pro své proponenty atraktivnější podívanou, o to je rugby union z pohledu svých vyznavačů komplexnější hrou, kde má dominantnější roli taktika a strategie. V dosti ohledech jsou si každopádně obě verze podobné, ani v RL ani v RU není kupříkladu dovoleno přihrávat dopředu (na rozdíl od amerického fotbalu). Vztah obou odnoží fundovaně vysvětluje a zároveň vtipně glosuje následující video

Hráči Fidži se stali vítězi letošní Světové série sedmiček
zdroj: REUTERS autor: Bobby Yip

A pak je tu ještě sedmičkové ragby. Rozhodně velmi dynamická záležitost. "Jsou to krátké zápasy na velkém prostoru," popisuje Martin Kafka, někdejší hráč a posléze i kouč českého reprezentačního výběru. "Jsou tam v daleko menším měřítku různé skrumáže. A pokud se taková skrumáž vyskytne, tak je maximálně ve třech hráčích, takže je to pro diváka daleko přehlednější," dodává Kafka v rozhovoru pro Český rozhlas.

'Sedmičky', jak vyplývá z jejich názvu, se hrají v sedmi lidech. Zápasy trvají 2x7 minut, ty finálové 2x10 minut. Krátké časové úseky umožňují odehrát turnaj za den, během víkendu či v průběhu několika dní. Právě proto byla do programu olympijských her zařazena tato verze ragby, a ne klasické 'patnáctky'.

V letošní Světové sérii, jež je vedle mistrovství světa vrcholnou soutěží v sedmičkovém ragby, triumfovali muži Fiji a ženy Nového Zélandu.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články