Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Neškodná Argentina držela krok jen poločas, All Blacks pomohl do finále hattrick Jordana

Sam Whitelock si zahraje potřetí finále mistrovství světa. Rekordman v počtu utkání na světových šampionátech přispěl k jednoznačnému vítězství Nového Zélandu 44:6 nad Argentinou. Hlavní semifinálovou hvězdou All Blacks ale byl Will Jordan, pětadvacetileté křídlo v utkání třikrát skórovalo a dělí se o prvenství v počtu položení na jednom MS. Přímý přenos druhého semifinále Anglie – JAR sledujte v sobotu od 20:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

"Chutná to skvěle. Pro tenhle tým je to neprobádané teritorium. Před čtyřmi lety jsme na semifinálové překážce ztroskotali," řekl nejlepší hráč utkání Jordie Barrett s odkazem na porážku s Anglií.

Argentinci dokázali díky dvěma trestným kopům Emiliana Boffelliho držet s favoritem krok, ale jen do závěru prvního poločasu. V nastaveném čase položil třetí pětku Shannon Frizell a All Blacks odskočili na čtrnáctibodový rozdíl.

Po přestávce už se Jihoameričané k ničemu zásadnímu nedostali. Los Pumas potápěla série nevynucených chyb a zbytečných porušení pravidel, a jejich obrana nedokázala zastavovat nápadité akce Novozélanďanů.

"Celý roj odvedl vynikající práci. Dokázali dostat soupeře pod tlak a vynutit si penalty. Jsem na mužstvo hrdý, ale ještě nemáme hotovo. Čeká nás těžký zápas bez ohledu na to, s kým budeme hrát. Za ten další týden jsme vděční," dodal Jordie Barrett.

Utkání z pohledu All Blacks orámovaly pětky Willa Jordana, který v 11. minutě odpověděl na úvodní tříbodový pokus Boffelliho a v druhém poločase dal výsledku konečnou podobu. Jako třetí hráč dokázal v semifinále položit třikrát a celkem má na turnaji už osm pětek.

Pokud Jordan skóruje i ve finále, překoná rekord, který spolu s ním nyní drží dvojice Novozélanďanů Jonah Lomu a Julian Savea a Bryan Habana z Jihoafrické republiky.

"Přijeli jsme s tím, že chceme do finále, a v něm vyhrát. Teď tu šanci máme," prohlásil trenér All Blacks Ian Foster. "Jsem ohromně hrdý, jak jsme to zvládli. Užijeme si tuhle chvíli, zítra se probudíme a začneme zase pracovat."

"Je to zklamání, naše úsilí bylo obrovské. Rozhodl závěr prvního poločasu a nástup do druhé půle. Někdy to byly malé detaily, které naší hře ještě chybí. Skóre je kruté, zasloužili jsme si trochu víc. Ale neměli jsme na to, abychom se Novému Zélandu vyrovnali," zhodnotil utkání kouč Argentinců Michael Cheika.

"Skórovali z každé příležitosti, kterou měli. Je to úžasný tým a byli lepší o parník," přiznal argentinský kapitán Julián Montoya. "Nedokázali jsme se přiblížit hře, kterou jsme chtěli předvést. Hodně mě to vzalo. Náš sen o finále je pryč, ale pořád nám tu ještě zbývá nějaká práce," řekl.

Výsledek semifinále mistrovství světa v ragby:

Argentina – Nový Zéland 6:44 (6:20)
Pětky: 11., 62. a 73. Jordan, 40.+2 a 49. Frizell, 16. J. Barrett, 42. A. Smith. Konverze: Mo'unga 3/7. Penalty: 5. a 35. Boffelli – 38. Mo'unga. Rozhodčí: Angus Gardner (Austrálie). Hráč utkání: Jordie Barrett (Nový Zéland).

Zdroj
ČTK, bbc.com, rugbyworldcup.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články